Suomalaisbloggarin synninpäästö äitipuolille: "Kukaan ei rakasta jatkuvasti"
16. syyskuuta vietetään Suomen kaikkien aikojen ensimmäistä uusperheiden päivää. Tässä hengessä Naiseuden voima -sivuston bloggari Maiju Palin kirjoitti blogitekstin, jolla haluaa kannustaa kanssasisariaan. Äitipuolen osa ei ole helpoimmasta päästä, sillä se vaatii halua tulla toimeen kumppanin lasten kanssa, jotka ovat peruja edellisestä suhteesta.
Vaikka välittäminen olisi aitoa, äitipuoli voi joutua käymään läpi monenlaisia tunteita ennen kuin kokee olevansa täysin osa uutta perhettään.
"Kaikissa uusperheissä käydään läpi tiettyjä vaiheita, perheytymisestä ja sopeutumisesta, mutta sen lisäksi on paljon erilaisia avoimia eri vaiheissa mieleen herääviä kysymyksiä," kirjoittaa kolmen lapsen pesuetta luotsaava uusperheen äiti Maiju Palin.
Kaikkiin kysymyksiin ei tule aina vastausta sisältä, joten ulkoinen tuki on tärkeää. Lue alta viisi rohkaisevaa viisautta, joiden kautta selviät vaikeista tilanteita, joita tulee uusperhearjen keskellä.
1. Sinussa on voimia joista et tiennyt, ennenkuin ryhdyit uusperheen äitipuoleksi.
"Olet ottanut suuren haasteen vastaan ryhtyessäsi rakentamaan elämää uusperheessä. Se kertoo, että sinussa on paljon voimavaroja ja kykyjä. Näitä kykyjä et välttämättä olisi saanut esille missään muissa olosuhteissa kuin niissä joissa juuri nyt elät. /.../ Hetkinä joina koet, että et pysty ja jaksa kaikkien niiden haasteiden kanssa joita uusperhe-elämä tarjoilee, muista, että olet tilanteessa syystä ja sillä on tarkoituksensa.
Kun allekirjoitat omat valintasi saat enemmän voimaa. Vastuu tuo itseasiassa vapauden. Syyttelemällä ja valittamalla viet kokemuksen omavoimaisuudesta. /.../ Me emme voi muuttaa toisia, mutta itseämme voimme ja sen tekemällä muuttuu usein ympäristökin, kuin taikaiskusta."
2. Onko äitipuolella oikeutta luoda uusia sääntöjä?
"On.
Perheet elävät aina omilla säännöillään ja nämä säännöt voivat poiketa tyystin siitä miten olet elänyt aijemmin, tai mitkä ovat omia periaatteitasi lasten kanssa. Kun tutustut uusiin ihmisiin joilla on jo yhteistä historiaa keskenään ja hyppäät itse mukaan uutena, arjen sovellutukset saattavat aiheuttaa ristiriitaa jos niitä ei käydä reilusti läpi.
Kun kuvioon tulee uusi ihminen, asiat menevät väistämättä osittain uusiksi.
Tästä on hyvä pitää palaveri perheen kesken.
Lasten elämä on tietysti rutiinien osalta hyvä säilyttää mahdollisimman ennallaan mutta perhe kasvaa yhteen ennen kaikkea yhteisten pelisääntöjen kautta. Pahinta on jos sääntöjä lasten kanssa ei ole ollut aiemmin ollenkaan, - varsinkin silloin on välttämätöntä luoda ne. Säännöt ovat lasten perusturvallisuuden kannalta tärkeitä /.../
Jokaisella meillä on omanlaisensa tapa olla ja elää. Sinulla on täysi oikeus luoda perheesi sisällä elämä sellaiseksi kuin se sinusta ja muista perheenjäsenistä hyvältä tuntuu. Rajat ovat rakkautta."
3. Voiko toisen lapsia rakastaa kuin omiaan?
"Tämä kysymys on saattanut pyöriä mielessäsi jos olet äitipuolena perheessä, mutta onko tämä kysymys tarpeellinen? Huomaat sen ehkä itsekin kun kokeilet esimerkiksi asettaa kysymykseen jonkun muun henkilön. Esimerkiksi näin: "Voiko hyvää ystäväänsä rakastaa kuin siskoaan?" /.../ Voitko vertailla eri henkilöihin kohdistuvaa rakkauttasi?
Kysy sen sijaan itseltäsi: Pyritkö kohtelemaan perheenne lapsia tasavertaisesti huolimatta siitä kuka on heidän biologinen vanhempansa? Miten itse haluaisit omia lapsiasi kohdeltavan uusperheessä? Näiden kysymysten pohjalta voit tarkkailla heijastatko omia negatiivisia tunteitasi toisen lapsiin ja annatko niiden vaikuttaa omaan käytökseesi heitä kohtaan. Pyri tulemaan tietoiseksi omasta käytöksestäsi toisen lapsia kohtaan, mutta älä velvoita itseäsi rakastamaan heitä samalla tavalla kuin joitain toisia ihmisiä elämässäsi.
Rakkaus on aina uniikkia ja ainutlaatuista, jokaista henkilöä kohtaan. Sitä ei tarvitse vertailla. Lahjalapsiesi rakkaus sinua kohtaan on samalla tavalla myös erilaista kuin mitä he tuntevat omiin biologisiin vanhempiinsa. Rakkaus voi olla vahvaa ja täysin aitoa mutta rakkauksiaan ei tarvitse vertailla. Rakkaus vain on. Salli oman rakkauden tunteesi ilmentyä juuri niin kuin koet itsellesi luontevaksi. Kun et painosta itseäsi tässä asiassa ja hyväksyt omat ajatuksesi ja tunteesi sellaisenaan, voit huomata miten koko perheen ilmapiiri helpottuu."
4. Saavatko toisen lapset ärsyttää?
"On normaalia kokea negatiivisia tunteita aina välillä, niin puolisoaan, omia vanhempiaan, omia sisaruksiaan ja myös omia lapsiaan kohtaan. Aivan kuten myös lahjalapsiaan kohtaan. Se ei todellakaan tee sinusta huonoa äitipuolta.
Jos sinulla ei ole ennestään lapsia, lapsiperheeseen hyppääminen "yhdessä yössä" on iso muutos kenelle tahansa. Anna kaikkien tunteiden tulla ja mennä. Tunteet ovat ohimeneviä, kunhan et ala varastoimaan niitä.
Kukaan ei rakasta jatkuvasti, kukaan ei ole ihana ja kiltti jatkuvasti. Meillä kaikilla on tunteet.
Sallithan sinäkin omat tunteesi itsellesi, - ilman syyllisyyttä."
5. Mieti välillä mitä kaikkea hyvää lahjalapsesi saavat sinulta.
"On lapsen etu, että hänen elämässään on mahdollisimman monta turvallista aikuista. Huomaa oma positiivinen vaikutuksesi lahjalapsiesi elämään. Mieti ainakin yksi asia jonka he saavat sinulta, mitä heidän elämässään ei muuten olisi. Mikä on sinun lahjasi heille? Kun olet keksinyt yhden asian, listaa on hyvä jatkaa toisella positiivisella huomiolla. Ja kolmannella ja neljännellä... Jatka niin pitkään kuin sinulla on aihetta kiitokseen itsellesi.
Hellitä siis hetki ja käännä näkökulma toisinpäin. Uusperheessä usein kiinnitämme huomiota negatiivisiin tuntemuksiin ja ongelmiimme, mutta kuinka usein annat itsellesi kiitosta kaikesta.
Sen sijaan, että soimaisit itseäsi, kiitä itseäsi siitä mitä hyvää teet joka päivä!"
Lähde: Naiseuden voima -sivusto.
Lue myös: Miltä näyttää äitiys - katso koskettavat kuvat
Lue myös: Äitiys muuttaa elämää - 10 jokaiselle tuttua seikkaa
Lue myös: "Kaikki vihaavat äitinä olemista joskus" - Naisen avoin tilitys summaa äitiyden haasteet