Koetko syyllisyyttä menestymisestäsi? Se voi johtua äitisuhteesta
Arjessa kaikki ei aina suju suunnitelmien mukaan. Harva tulee ajatelleeksi, että olemme välillä itse itsemme tiellä. Jokainen syyllistyy oman itsensä sabotoimiseen silloin tällöin. Hyvinvointikirjailijan Bethany Websterin mukaan itsesabotaasi voi johtua säröstä äitisuhteessa. Joillekin naisille suurena, näkyvänä ja voimakkaana oleminen voi tuntua alitajuisesti oman äidin pettämiseltä. Koska alitajunnasta kumpuaa syyllisyydentunne, naiset sabotoivat omaa elämäänsä.
"Äitihaavan ja itsesabotaasin yhteys on monimutkainen", Webster toteaa blogikirjoituksessaan.
"Käytöskaava lähtee aikaisilta kehitysvuosilta ja on siksi vaikea havaita. Lapset etsivät alitajuisesti heti äitinsä hyväksyntää, koska se merkitsee heidän selviämistään."
Aikuisilla naisilla kaava voi toimia edelleen alitajuisesti. Meistä voi edelleen tuntua siltä, että onnellisuutemme riippuu äidistämme. Voimme tarkkailla äidin surua ja tunnemme syyllisyyttä omasta menestyksestämme.
"Itsesabotaasi toimii tällöin selviytymismekanismina, ettei äiti hylkää tai torju. Saatamme sanoa itsellemme, ettemme voi olla täysin onnellisia, menestyksekkäitä, koska oma äiti on onneton, surullinen, katkera ja kateellinen. Se näkökulma on sisäisen lapsemme, joka edelleen nojaa äitiinsä, " Webster kirjoittaa.
"Moni nainen sanoo, että oma äiti on onnellisimmillaan kun aikuinen tytär on haasteiden keskellä. Kun tyttären elämässä menee hyvin, äiti etääntyy, on kylmä ja kriittinen. Tyttäret saattavat kokea äitinsä haluavan tuhota heidät."
Tämä on hyvin alitajuinen piirre äidissä, eräänlainen äidin pimeä puoli.
"On myös äitejä, jotka asettavat tyttären vastuuseen heidän onnellisuudestaan. Moni nainen on kasvatettu menneinä vuosina hakemaan hyväksyntää yhteiskunnassa itsensä uhraamisella."
Webster toteaa, että partiarkaalisessa kulttuurissa vanhemman valtaa käytetään usein väärin. Silloin esimerkiksi äiti voi antaa hienovaraisen viestin tyttärelleen - "pienuutesi saa oloni tuntumaan hyvältä." Tytär saattaa päätyä rakastamaan äitiä pienentämällä itseään.
"Aikuiselle naiselle eräs vaikeimmista läksyistä voikin olla se, että annamme oman äidin kärsiä itse omista valinnoistaan ja oppia elämänläksyjään ilman, että pienennämme itseämme sen vuoksi. Jos nainen antaa äitinsä käsitellä itse omia haavojaan, hän samalla antaa tälle mahdollisuuden kasvaa. Kaikkiin tilanteisiin ei ole tarpeen reagoida."
Jos haluat parantua äiti-haavasta ja lopettaa itsen sabotoimisen, toimi näin:
1. Päätä ilmaista vapaasti itsenäisyyttäsi, yksilöllisyyttäsi, aitoa itseäsi, voimaasi.
2. Jos äitisi reagoi vihamielisesti ja torjuu tätä, anna hänen käsitellä tunteensa itse. Pysyttele neutraalina, älä ryntää auttamaan tai ota vastaan purkauksia.
3. Tämä antaa hänelle mahdollisuuden kohdata itse itsensä.
4. Hän saa valita, joko kohtaa tunteensa ja tekee muutoksia elämäänsä - tai jatkaa katkeralla linjallaan esimerkiksi vihoittelemalla, manipuloimalla, kateellisuudella, vetäytymällä luotasi tai kilpailemalla kanssasi.
5. Tajua tämä: et ole mitään velkaa äidillesi.
6. Sama pätee jokaiseen ihmiseen, jonka kohtaat - oli kyse puolisosta, omista lapsista, ystävistä, vanhemmista, sisaruksista ja tuntemattomista ihmisistä.
7. Keskity pitämään itsestäsi huolta, jos koet torjuntaa tai ikävää käytöstä, koska olet mitä olet. Puolusta itseäsi ja jos voit, vetäydy ikävistä tilanteista omaan rauhaasi.
8. Luo itsellesi unelmiesi elämä miettimällä, mitä sinä haluat. Jos mieleesi tulee syyllisyyden tunteita, ravista ne pois. Sinulla on oikeus elää omaa elämääsi.
Lue myös: Syy ei välttämättä ole sinussa - 6 äitityyppiä, joiden kanssa on mahdotonta tulla toimeen
Lue myös: Millainen äiti olet? Horoskooppimerkki kertoo