Oletko puhelinriippuvainen? Viraaliseksi mennyt milleniaalivideo hätkähdyttää ja pistää miettimään
Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä levinnyt video, jossa kirjailija ja puheammattilainen Simon Sinek, 43, puhuu suoraan milleniaalien sukupolven elämän yleisistä ongelmakohdista. Vine Survivor -sivun jakamana videota on katsottu kahden viikon aikana jo yli 70 miljoonaa kertaa. Voit katsoa videon alta:
Videolla milleniaalit määritellään niiksi nuoriksi ja nuoriksi aikuisiksi, jotka ovat syntyneet vuonna 1984 tai sen jälkeen. Sinek kertoo videolla näkemyksensä siitä, miten kasvatus, teknologia, kärsimättömyys ja ympäristö vaikuttavat milleniaalisukupolven elämään.
Puheen kääntyessä teknologiaan Sinek puhuu sosiaalisen median koukuttavasta vaikutuksesta. Hän kertoo, miten sosiaalisen median käyttäminen ja siellä yhteyden pitäminen kavereihin vapauttaa mielihyvän kokemuksia säätelevää dopamiinia.
- Dopamiini on juuri se sama kemikaali, joka tekee olomme hyväksi, kun poltamme tupakkaa, juomme alkoholia tai pelaamme uhkapelejä. Se on koukuttavaa. Tupakoimiseen, uhkapeleihin ja alkoholiin on ikärajoituksia. Sosiaaliseen mediaan ja kännyköihin ei ole ikärajoituksia. Se on sama kuin avaisimme viinakaapin ja sanoisimme teinille, että jos teini-ikä tuntuu rankalta, ota tästä, Sinek kuvailee.
"Tuhoaa ihmissuhteet"
Sinek antaa muutaman esimerkin siitä, mistä puhelinriippuvuuden voi tunnistaa.
- Jos olet syömässä ystäviesi kanssa ja tekstaat jollekulle, joka ei ole paikalla, se on ongelma. Se on riippuvuutta. Jos istut tapaamisessa ja sinun tulisi puhua seurassasi oleville ihmisille ja kuunnella heitä ja laitat puhelimesi pöydälle – oikein- tai väärinpäin, ihan sama – se luo muille alitajuisen vaikutelman, että he eivät oikeastaan ole kovin tärkeitä sinulle sillä hetkellä.
Tämän lisäksi Sinek uskoo, että puhelinriippuvuuden voi havaita myös aamurutiineissa. Jos puhelimen tarkastaa ennen kuin toivottaa vieressään nukkuneelle kumppanilleen hyvää huomenta, se on Sinekin mielestä merkki riippuvuudesta.
- Kuten kaikki riippuvuudet, tämä ajan myötä tuhoaa ihmissuhteet, maksaa aikaa ja rahaa ja tekee elämästäsi huonompaa, Sinek sanoo.
Lue myös: Älypuhelinta käytetään 47 kertaa päivässä, usein heti herättyä - pätevätkö faktat sinuun?
Lähde: Unilad