Kuva: Shutterstock

Hukkuminen on nopea tapahtuma: Neuvot, jotka pitävät uimarin turvassa

12.06.2018 10:45 - Reija Saarinen

Altaassa ja avovedessä uiminen eroavat toisistaan hurjasti.

Jokainen meistä ymmärtää sen, että uiminen altaassa ja avovedessä ovat kaksi eri asiaa. Avovedessä on esimerkiksi vaikea uida suoraan, hahmottaa matkaa ja tämän lisäksi vesi on aina allasta kylmempää. Tämän lisäksi avovedessä on virtauksia, aallokkoa sekä muuta liikennettä.

Viisaasti Vesillä -kampanjan projektikoordinaattori Laura Sulkavan mukaan avovedessä uitaessa kannattaakin pitää mielessä muutama tärkeä seikka.

- Avovedessä uidaan aina kaverin kanssa ja rannansuuntaisesti. Mukana on hyvä olla uimarinpoiju ja värikäs uimalakki, Sulkava kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

- Yksin ei pidä lähteä saunasta uimaan. Ei ole hölmöä tulla rantaan seurailemaan ”turhaan” kaverin uimista, mutta on hölmöä, että päästää toisen ”vielä yhdelle” pulahdukselle yksin. Se voi jäädä viimeiseksi.

Tämän lisäksi Sulkava peräänkuuluttaa sitä, että alkoholi ja vesi eivät kuulu missään olosuhteissa yhteen.

- Alkoholi ei millään tapaa kuulu vesillä olemiseen, vaan jos haluaa naukkailla, kannattaa pysyä rannan puolella. Yleisesti toivoisin, että ihmiset pitäisi itsestään ja toisistaan huolen, Sulkava sanoo.

"Paniikille ei saa antaa valtaa"

Suonenveto on yleinen vaiva, joka saattaa iskeä kesken uimareissun. Jos moinen tilanne tulee eteen, tärkeintä on muistaa se, että ei panikoi.

- Tärkeintä on, että saa itsensä rauhoitettua. Suomalaisilla on paha tapa, ettei kehdata pyytää apua. Hukkumistilanteessa se ikävä kyllä tarkoittaa sitä, että pian on tilanne ettei voi huutaa, vaikka haluaisi, Sulkava sanoo.

- Jos vähänkään miettii, että kuinkakohan tässä käy, niin kannattaa pyytää apua. Kannattaa myös kääntyä selälleen ja koittaa kelluen, rauhallisesti edeten liikkua kohti rantaa. Voi olla, että huutaminenkin on helpompaa selällään, kun energia ei mene räpiköimiseen.

Sulkavan mukaan tärkeintä onkin, että kasvot saa pidettyä pinnalla.

(kuva: Laura Sulkava)

- Todella hyödyllinen taito on osata kääntyä selälleen kellumaan, jotta jaksaa kauemmin. Tässä myös auttaa se, että on kaveri mukana ja jos ollaan esimerkiksi mökkilaiturilla, sen päätyyn on kiinnitetty pitkällä narulla varustettu kanisteri, jonka pohjalla on vähän vettä. Kanisteri on helppo ja kevyt heittää ja se kelluttaa hyvin. Tähän sopii myös vaikka 1,5 litran limupullo, Sulkava ohjeistaa.

"Älä vaaranna omaa henkeä"

Jos pelastustilanne kuitenkin tulee eteen, tärkeintä on muistaa se, että pelastettavalle ei koskaan tule antaa omaa kättä, vaan jokin apuväline.

- Vaikka kyseessä olisi aviomies, vaimo tai lapsi, koskaan ei vaaranneta omaa henkeä, Sulkava painottaa.

Alta näet yksityiskohtaiset ohjeet siihen, miten tilanteessa kannattaa edetä. Nämä pätevät kaikkeen pelastustoimintaan.

H = Hälytä lisäapua jos suinkin mahdollista, ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet. Tällä varmistat lisäavun saamisen paikalle.

R = Rauhoitu itse ja rauhoita pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa. Se antaa pelastettavalle turvallisuuden tunnetta ja voimia jaksaa vielä vähän aikaa.

A = Etsi apuväline, hae jotain kättä pidempää avuksesi ja turvaksesi, mieluiten jotain kelluttavaa. Jos olosuhteet ovat vaikeat, pyri saamaan apua muilta paikallaolijoilta tai soittamalla 112.

P = Pelasta: lähesty pelastettavaa varoen, mutta ripeästi. Pidä apuväline itsesi ja pelastettavan välissä ja ojenna apuväline pelastettavalle, jos pelastettava on lähellä rantaa. Välineen voi myös heittää hänelle. Auta pelastettava rantaan, tee tarvittavat ensiaputoimenpiteet ja toimita tarvittaessa jatkohoitoon.

Lue myös: Osaatko sinä oikeasti uida? Uimataidon määritelmä saattaa yllättää

Kilpailut

Uusimmat