Yle: Perinteisille muovipulloille saadaan pian sanoa hei hei - luvassa iso uudistus
Alle kolmen litran muovipullojen sekä kartonkisten tölkkien korkkeihin on tulossa muutoksia kirjoittaa Yle. Kyseessä on siis muutos, jossa pullojen korkkien tulee jatkossa pysyä pulloissaan kiinni, eikä korkki saa tavalliseen tapaansa jäädä kuluttajan käteen avatessaan pakkauksen. Uudistuksessa korkki ei lähde irti, vaan se jää pullon sivulle kiinni pakkaukseen. Korkit kiinni -vaatimuksen mukaan korkkien on pysyttävä kiinni pulloissaan viimeistään kesällä 2024.
EU-sääntelyn myötä korkkien on jatkossa pysyttävä kiinni pakkauksissaan koko käytön ajan ja se on johtanut siihen, että tutut ja turvalliset pakkaukset on pitänyt suunnitella uudelleen. Sääntelyn tarkoitus on vähentää muoviroskan määrää ympäristössä, sekä lisätä muovien kierrätystä. Muovikorkit ovat yksi yleisimmistä roskista EU-rannoilla.
Uudistuksen aavisteltiin alun perin merkitsevän jättimäisiä kustannuksia. Panimoalalla pelättiin, että pullojen palautusautomaatit jouduttaisiin uusimaan ja muutoksen epäiltiin itseasiassa lisäävän muovin käytön määrää.
- Me pelkäsimme todella pahinta, että tästä aiheutuisi todella isoja kustannuksia alalle. Vaikka aivan lopullinen korkkiratkaisu ei vielä ole selvillä, näyttää että pääsemme pienemmillä kustannuksilla kuin pelättiin, kertoo Sinebrychoffin hankintapäällikkö Petri Selenius.
Tavoitteena on, että uusi korkki olisi ulkonäöltään ja toimivuudeltaan mahdollisimman lähellä vanhaa mallia, jotta kalliilta muutoksilta säästyttäisiin. Panimoista kerrotaan, että muovin määrä korkeissa tulee lisääntymään vain gramman kymmenesosia tai ei ollenkaan. Direktiivi painaa korkit kiinni viimeistään kesällä 2024, mutta uusia pulloja ja tölkkejä voi löytää kaupan hyllyiltä jo ennen sitä.
Suomessa pullojenpalautusjärjestelmä on hyvin toimiva ja suurin osa palautettavista pulloista löytääkin tiensä kierrätykseen korkin kanssa. Uusi sääntely koskee kuitenkin kaikkia EU-maita, eikä Suomi saanut tähän poikkeuslupaa.
- Ensimmäinen reaktiomme oli, että tässä ei ole mitään järkeä Suomen kannalta. Mutta muualla Euroopassa suurin osa pulloista ei palaudu ja kierrätysasteet ovat huonompia. Euroopan-laajuisesti tällä pystytään vähentämään muovijätettä, Selenius sanoo.
Lue myös: HS: Tutkijat löysivät koirista ällistyttävän ominaisuuden - erikoinen piirre on ainoa laatuaan
Lue myös: Ensi vuoden verokortit saapuvat pian - Yle neuvoo tarkastamaan seikat, joilla voi säästää satasia
Lähde: Yle