Suomalaiselta syntyy vuosittain kymmeniä kiloja ruokahävikkiä - kasana se peittäisi tunnetun rakennuksen
Suomi on edelleen surullisen korkealla ruokahävikkitilastoissa.
Suuri osa hävikistä syntyy kotitalouksissa. Jokaista henkilöä kohden syntyy Luonnonvarakeskus Luken selvityksen mukaan vuosittain 25 kiloa ruokahävikkiä pelkästään kotona.
Hävikkiä vähentämään pyrkivä verkkokauppa Fiksuruoka puolestaan arvioi tiedotteessaan, että suomalaisten vuoden hävikin määrä yltäisi kasana korkeammalle kuin tunnettu monumentti, Helsingin Tuomiokirkko. Kasan huippu ylettyisi 73 metrin korkeuteen eli peittämään Tuomikirkon tai Olympiastadionin tornin.
Kotitalouksien osuus hävikistä on todella merkittävä, sillä jopa 50 prosenttia kaikesta hävikistä syntyy kodeissa, eikä suinkaan kaupoissa ja yrityksissä kuten moni saattaa luulla. Kyse ei ollenkaan pienestä määrästä, ruuan vaikutus hiilijalanjälkeen on valtava.
”Kotitalouksien ruokahävikki Suomessa vastaa kaikkiaan 139 000 henkilöauton vuosittaisia kasvihuonepäästöjä”, kertoi aiemmin tiedotteessa Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.
Hävikki on myös hukattua rahaa
Täydellinen hävikistä eroon pääseminen on todennäköisesti mahdotonta, sillä osa hävikistä syntyy huoltovarmuuden ylläpitämisen seurauksena lähes pakostikin.
“Kun jokaisessa vaiheessa toimitusketjua on tällainen pieni varmuuspuskuri, niin siitä sitä ylijäämää vain syntyy”, kuvailee Fiksuruoan toimitusjohtaja Juhani Järvensivu.
Kotitalouksissa aterioiden suunnitelmallisuudella on kuitenkin suuri merkitys ja kodeissa hävikin voi halutessaan minimoida hyvinkin pieneksi.
Hävikin välttäminen on myös säästeliään valinta, sillä biojätteeseen päätyy käytännössä myös miljoonia euroja. Luken arvion mukaan kaikkiaan kotitalouksissa menee roskiin 590 miljoonan arvosta ruokaa.
Hävikkiä vastaan taistellaan nyt kovin keinoin
Hävikkiä vastaan on aloitettu taistelu jopa EU-tasolla. EU:n tavoite on puolittaa ruokahävikin määrä vuoteen 2030 mennessä.
Lue myös: Pidä ruoka tuoreena pidempään ja vältä hävikki - 6 toimivaa vinkkiä
Lue myös: Raasta, hauduta, soseuta - voit säästää satoja euroja
Lue myös: Liian moni suomalainen heittää vieläkin biojätteet sekajätteeseen - mistä tämä johtuu?