Jos taloyhtiön jäteastiaan on heitetty sinne kuulumatonta jätettä, onko oma kierrätys ollut turhaa? Asiantuntija vastaa
Paperit, metallit ja muovit ovat nätisti omissa astioissaan odottamassa jätekatokseen vientiä. Näet vaivaa ja käytät aikaasi, jotta jokainen roska tulee kierrätettyä oikein. Biojätteen kierrätys turhauttaa mahdollisten banaanikärpästen takia, mutta teet sen siitä huolimatta.
Viedessäsi roskia taloyhtiön roskakatokseen, huomaat jäteastioissa sinne kuulumattomia jätteitä. Hermoja kiristää. Muut eivät ole nähneet vaivaa kierrätykseen, ja nyt pohdit, onko oma vaivannäkösi ollut turhaa?
HSY:n viestintä- ja neuvontayksiköstä Minna Partti kertoo tilanteen riippuvan etenkin siitä, onko väärää jätettä roska-astiassa paljonkin. Joidenkin jätelajien kohdalla tilanne riippuu myös siitä, mitä väärää jätettä astiassa on.
– Esimerkiksi jos lasinkeräysastiassa on keramiikkaa, on vaarana, että koko lasierä menee pilalle, täsmentää Partti.
Kuitenkaan esimerkiksi yksittäinen tonnikalapurkki tai lasipurkki eivät muovin- tai kartonginkeräysastiassa aiheuta Partin mukaan ”mitään katastrofia”.
– Yleensä jäte-erä käy jonkinlaisen ”puhdistusprosessin” läpi ennen kuin materiaali menee varsinaiseen kierrätysprosessiin. Biojätteessä lasi puolestaan on ikävää, koska teemme biojätteestä biokaasun ohella multaa eikä tietenkään ole hyvä asia, jos mullasta löytyy lasinsiruja.
Taloyhtiöiden muovinkeräys ei ole ihan mutkatonta. Vaikka voisi luulla, ei keräykseen kuulu kaikki muovista olevat jätteet. Esimerkiksi tuorekelmu tai muovinen pakasterasia lipsahtavat helposti ajatuksissa muovijätteiden joukkoon, vaikka ne eivät sinne kuulu. Asuintalojen muovikeräys on tarkoitettu vain muovipakkauksille, ei muille muovituotteille.
Muovikeräykseen kuuluu sellaiset muovipakkaukset, jotka nimentä mukaisesti ovat joskus olleet jonkun tuotteen pakkauksia. Muovinkeräykseen kuuluu siis tuotteen pakkaamiseen käytetyt rasiat, kääreet, pussit tai pullot.
Meneekö koko muovikeräysastia sitten pilalle, jos joukkoon lipsahtaa sinne kuulumatonta muovijätettä?
– Ei mene. Muovit lajitellaan muovilaaduittain ja väärät sekä kierrätyskelvottomat lajitellaan silloin pois ja poltettavaksi energiaksi, Partti täsmentää.
Entä mitä tuhoja muovikeräykseen aiheuttaa esimerkiksi yksittäinen lasipurkki?
– Lasi ei muovimateriaalia pilaa, mutta lisää työtä ja kustannuksia.
Sama tilanne pätee Partin mukaan myös, jos tonnikalapurkki on esimerkiksi päätynyt paperinkeräykseen. Yksittäinen purkki ei siis koko jäteastian kierrätystä pilaa.
– Jos paperinkeräysastiassa on tyhjentäessä selvästi väärää jätettä tai esimerkiksi sekajätepusseja, ei astian tyhjentäjä tyhjennä sitä paperinkeräysautoon laisinkaan. Jos ja kun astia tyhjennetäänkin sekajäteautoon, menee tietysti oikeinlajittelijoiden työ hukkaan.
Partti lisää saman pätevän myös muihin jäteastioihin.
– Jos astiassa on paljon väärää jätettä ja se ihan silmämääräisesti näkyy, ei astiaa tyhjennetä kierrätysmateriaaleja keräävään autoon vaan ne menevät sekajätteeksi.
Lue myös: Tiesitkö, ettei tuorekelmu kuulu muovipakkauskeräykseen? Selkeä ohje mitä jäteastiaan saa laittaa
Lue myös: Tiedätkö, mihin kierrätysastiaan kuuluu Pringles-sipsien pakkaus? 7 kinkkistä kierrätettävää
Lue myös: Tiedätkö miten likaiset housut tai alusvaatteet kierrätetään? Uusi laki astui voimaan vuoden alussa
Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 22.9.2023.