Kuva: Shutterstock

Ladotko sytyttäessä tulipesän saman tien täyteen puuta? Ei kannattaisi, muistuttaa asiantuntija

13.07.2024 19:15 - Rebekka Silvennoinen

Jotta tulisijan käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä, vältä näitä kolmea tyypillistä virhettä tulisijojen käytössä.

Mökkikausi on nyt Suomessa vilkkaimmillaan ja kesän mittaan mökeillä syttyy tulisija jos toinenkin. Oikein rakennetun ja -käytetyn tiilistä rakennetun tulisijan käyttöikä voi olla jopa 50 vuotta – kunhan niitä huoltaa säännöllisestä ja käyttää oikeaoppisesti.

Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Juha Helkamäki nimeää Keskuskauppakamarin tiedotteessa kolme yleistä virhettä, joita tulisijojen käytössä tehdään. 

Liian nopea lämmittäminen

Tulisijaa ei tulisi latoa heti täyteen ja aloittaa lämmittämistä mahdollisimman suurella voluumilla. Sytytys aloitetaan maltillisesti pienellä määrällä pieniä puita, jotka syttyvät mahdollisimman helposti ja nopeasti. 

– Liian nopea lämmittäminen erityisesti kylmissä olosuhteissa on tuhoisinta tiilitulisijalle, oli se sitten uusi tai vanha. Lämmönjohtavuuskapasiteetti suhteessa liian nopeaan lämpötilakuormitukseen saa aikaan pintajännityksiä, jotka saattavat aiheuttaa repeämiä rakenteissa. Siksi maltti on valttia aina, Helkamäki sanoo tiedotteessa. 

Maltillinen lämmittäminen varmistaa myös puhtaamman ja tehokkaamman palamisen. 

– Myöskään liian pitkiä polttopuita ei kannata käyttää, koska luukun ja puupanoksen väliin tulisi jäädä riittävä ilmatila toisioilman virtauksen takaamiseksi. Tällöin säästytään usein myös lasiluukun nokeentumiselta tai vaurioitumiselta, Helkamäki lisää.

Kosteat polttopuut ja roskat

Tulisijassa tulisi polttaa vain puhdasta, kuivaa puuta, eikä koskaan jätteitä tai roskia. Kosteat ja märät puut eivät pala puhtaasti ja synnyttävät runsaasti savua ja sitä kautta haitallisia päästöjä ympäristöön. 

Märkien puiden polttaminen lisää myös nokikertymää savukanavistoon, mikä heikentää lämmityskapasiteettia ja altistaa tulisijan ja savukanaviston tuhoisalle nokipalolle.

Nuohous

Tulisijan oikeaoppiseen käyttöön kuuluu myös nuohous. Pelastuslain mukaan loma-asuntojen savuhormien nuohous on suoritettava vähintään kolmen vuoden välein. Vakituisessa asuinkäytössä olevien kiinteistöjen hormit tulee nuohota vähintään vuoden välein.  

– Vastuu nuohouksen tilaamisesta on kiinteistön omistajalla, joten ostotilanteessa on syytä pyytää nähtäväksi viimeisin todistus nuohouksen suorittamisesta. Jos nuohouksen tilaaminen on laiminlyöty, voi olla, että mökin muukin hoitaminen ja kunnossapito on niin sanotusti retuperällä, Helkamäki sanoo. 

Lue myös: Tässä on Suomen kaunein kesämökki 2024 - "Voitto meni ehdottomasti tänä vuonna oikeaan paikkaan"

Lue myös: Korkkaatko mökkikauden? Tarkista, että mökiltäsi löytyvät nämä tarvikkeet

Lue myös: Asiat, jotka kannattaa huomioida omakotitalossa ja mökillä keväisin - voit välttää kalliin laskun

Lähde: Keskuskauppakamari

Kilpailut

Uusimmat