Kesäkuu maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin - Suomessakin selvä ero yleiseen tasoon
Kuluvan vuoden kesäkuu on ollut maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin, kertoo Ilmatieteen laitos. Kesäkuun keskilämpötila oli globaalisti 16,66 °C. Luku on 0,67 °C korkeampi vuosien 1991-2020 keskiarvoon verrattuna.
Suomessa kesäkuu oli suurimassa osassa maata 1,5-3,5 °C yleistä tasoa lämpimämpi. Lapissa useilla havaintoasemilla mitattiin kuitenkin jopa 4 asteen eroja vuosien 1991-2020 keskilämpötilaan.
Euroopassa taas kesäkuu oli mittaushistorian toiseksi lämpimin. Kesäkuun keskilämpötila Euroopassa oli 1,57 °C korkeampi vuosien 1991-2000 keskilämpötilaan verrattuna. Lämpötila oli 1,64 °C korkeampi, kuin esiteollisena aikana (v. 1850-1900).
Copernicus-ilmastopalvelu kertookin kesäkuun 2024 olleen 12. kuukausi, jolloin maapallon keskilämpötila oli vähintään 1,5 astetta korkeampi kuin esiteollisena aikana.
Lämpötilojen nousu huolestuttaa
Mikäli maapallon lämpötila nousisi teollistumista edeltävään aikaan verrattuna kahdella asteella, olisi hellejaksopäivien lukumäärä Suomessa neljästä kymmeneen kertaa suurempi kuin 1900-luvun lopulla, käy ilmi Ilmatieteen laitoksella tehdystä tutkimuksesta.
Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas näkeekin lämpötilojen nousun huolestuttavana.
- On hälyttävää, että edelleen rikotaan lämpöennätyksiä. Euroopassa kolme viimeistä kesää ovat olleet ennätyksellisen kuumia ja kuivia. Keskilämpötilan nousu on aiheuttanut pulaa vedestä, maastopaloja, Alppien jäätiköiden sulamista, ongelmia maataloudessa sekä hellekuolemia. Pohjoinen sijaintimme ei täysin suojaa meitä Suomessakaan yleistyvien ja kuumenevien helteiden ja ilmaston lämpenemisen vakavilta vaikutuksilta, sillä pohjoiset alueet lämpenevät muuta maailmaa voimakkaammin, Taalas kertoo tiedotteessa.
Lue myös: Helle-ennätys meni uusiksi, kertoo Ilmatieteenlaitos
Lue myös: Milloin UV-säteilyltä on hyvä suojautua? Ilmatieteen laitos kertoo
Lähde: Ilmatieteen laitos