Kuva: Shutterstock

Sää viilenee - osassa ennusteissa jo ensilumen häivähdys, kertoo Foreca

16.09.2024 17:15 - Rebekka Silvennoinen

Syyskuu on kulunut ajankohtaan nähden lämpimässä säässä, mutta nyt päivät vaihtuvat vähitellen viileämpään säähän.

Syyskuu on jo puolessavälissä eikä lämpimiä takkeja ole tarvinut kaivaa vieläkään kaapeista. Syyskuu on kulunut ajankohtaan nähden lämpimässä säässä, mutta nyt kuitenkin luvassa on muutos vähitellen viileämpään syyssäähän. 

Eilen sunnuntaina Muonion Oustajärvellä mitattiin varhain aamulla pakkasta 4,4 astetta, joka on kylmin lämpötila Suomessa toukokuun 22. päivän jälkeen, kertoo Foreca. Sen sijaan Parikkalassa mitattiin 23,4 astetta. 

Tälle viikolle Foreca lupailee lämpimiä päiviä ja viileitä öitä. Maanantaista torstaihin päivät ovat monin paikoin aurinkoisia ja tuuli puhaltaa suurimmaksi osaksi lännen suunnalta. Lämpötilat ovat laajalti päivisin etelässä 17–23 astetta, maan keskiosassa 14–20 astetta ja pohjoisessa 10–16 astetta.

Perjantaille ennusteet lupailevat kylmän luoteistuulen voimistuvan, joka yltää sunnuntaina maan eteläosaan. Ajoitus voi vielä muuttua, mutta lämpötila on kuitenkin lähdössä laskusuuntaan. Sunnuntaina etelässä saattaa olla jo alle 15 astetta ja pohjoisessa yleisesti alle 10 astetta. 

Viikonloppuna on paikoin liikkeellä myös sadekuuroja, joka luo mahdollisuudenensilumelle Pohjois-Lapissa erityisesti tuntureille. Tämä ei olisi normaalista poikkeavaa, sillä Lapissa ensimmäiset lumisateet tulevat tavallisestikin elo-syyskuussa. Viime vuonna 20. syyskuuta lymensyvyys käväsi Inarissa Saariselällä 25 senttimetrissä Varpu-myrskyn yhteydessä. 

Lue myös: Suomessa yleistyy nyt uusi siitepölyn aiheuttaja - ilmassa tälläkin hetkellä

Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat metsiemme ruokasienet? Tee testi ja selvitä, oletko todellinen sienitietäjä

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat