Kuva: Shutterstock

Ähtärin jättiläispandat palautetaan takaisin Kiinaan: "Valitettavasti rahkeemme eivät enää riitä"

24.09.2024 19:15 - Sanni Seppä

Pandat on tarkoitus palauttaa kotimaahansa vielä tämän vuoden puolella.

Ähtärin jättiläispandat Jin Bao Bao (Lumi) ja Hua Bao (Pyry) palaavat ennenaikaisesti kotimaahansa Kiinaan. Paluu tapahtuu vielä tämän vuoden aikana. Pandat ovat asuneet Ähtärin Eläinpuistossa vuodesta 2018 lähtien.

Pandoja koskeva kansainvälinen eläinsuojeohjelma päätetään Ähtärissä ennenaikaisesti monestakin syystä. Asiaan vaikuttavat esimerkiksi koronapandemian sekä Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin aiheuttama vuosittaisten matkailijoiden väheneminen ja näistä seurannut inflaation ja korkojen huomattava nousu. Eläinpuisto on myös hakeutumassa velkasaneeraukseen. Eläinpuiston kävijämäärää ei ole saatu alkuperäisten tavoitteiden tasolle.

Ähtärin Eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Risto Sivonen kertoo, että he ovat saaneet apua ja tukea kiinalaiselta kumppaniltaan, joka on vastannut isopandojen kansainvälisestä suojeluohjelmasta.

- Tästä sekä eläinpuiston monista ponnisteluista huolimatta olemme joutuneet tilanteeseen, jolloin oli tehtävä vaikea pandojen palautuspäätös, Sivonen sanoo tiedotteessa.

- Valitettavasti rahkeemme eivät enää riitä tämän ainutlaatuisen lajin suojeluohjelman jatkamiseen. Vastuumme koskee koko yhtiötä ja kaikkia eläinpuiston eläimiä, joten toiminnan jatkumisen takaamiseksi velkasaneeraukseen pääsy ja pandojen palauttaminen ovat oikeita ratkaisuja koko eläinpuistolle ja eläimillemme, Sivonen sanoo.

Sivosen mukaan päätöstä ei ole tehty kevyin perustein.

- Huomioimme kaikessa aina eläinten hyvinvoinnin ja lajiensuojelun. Valitettavasti meillä ei ole keinoja jatkaa tätä uhanalaisena meille tulleen, hienon lajin suojeluhanketta Suomessa. Eläinpuiston hallitus on vastuussa yrityksestä ja kaikkien puistomme asukkaiden hyvinvoinnista. Kiinalaisen suojelukumppanimme kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen päätimme yhdessä, että paras ratkaisu kaikille osapuolille on palauttaa pandat Kiinaan.

Isopandojen suojeluohjelma on kuitenkin Ähtärin mukaan tuottanut tulosta, sillä laji luokitellaan nyt uhanalaisen sijaan vaarantuneeksi. Lumi ja Pyry ovat nähtävillä Ähtärissä vielä syksyn ajan.

Lue myös: Yksi Pohjolan uhanalaisimmista pesimälinnuista lepäilee jälleen Suomessa

Lue myös: Nämä kaksi tappavaa myrkkysientä sekoitetaan helposti ruokasieniin - virhe voi olla kohtalokas

Lue myös: Suosikkilaite puretaan Särkänniemen huvipuistosta

Kilpailut

Uusimmat