Kuva: Shutterstock

Kulunut kesä oli Euroopassa kaikkien aikojen lämpimin

28.09.2024 16:15 - Sanni Seppä

"Kulunut kesä alleviivaa jälleen omalta osaltaan ilmastonmuutoksen vaikutusten vakavuutta", sanoo Ilmatieteen laitoksen toimialajohtaja Hannele Korhonen

Kesä 2024 oli Euroopassa kaikkien aikojen lämpimin. Kesä-, heinä- ja elokuun keskimääräinen ilman lämpötila Euroopassa oli ennätyksellisen korkea: 1,54 °C yli vuosien 1991–2020 keskiarvon, kertoo Ilmatieteen laitos.

Aiempaa Euroopan kesän lämpöennätystä piti hallussaan vuosi 2022, mutta tämän vuoden kesä peittosi sen 0,2 asteella. Tiedot pohjautuvat Copernicus-ilmastopalvelun tekemään alustavaan analyysiin.

Ennätyskorkeat lämpötilat eivät kuitenkaan jakautuneet tasaisesti ympäri Eurooppaa. Luoteis-Euroopassa lämpötilat pysyttelivät lähellä keski-arvoa tai sen alapuolella, kun taas Pohjois-Fennoskandiassa ja Kaakkois-Euroopassa oli ennätyksellisen lämmintä. Kaakkois-Euroopassa lämpimiä päiviä oli jopa 60 prosenttia enemmän kuin keskimäärin.

Tänä kesänä Euroopassa oli ennätyksellisen lämmintä. (kuva: Shutterstock)

Myös sadepäivien suhteen oli suuriakin alueellisia eroja. Suurimmassa osassa mannerta, erityisesti Kaakkois-Euroopassa, oli keskimääräistä vähemmän sateisia päiviä, kun taas esimerkiksi Fennoskandiassa, Baltian maissa ja Iso-Britannian pohjoisosissa, oli jopa 20 päivää enemmän sateita kuin keskimäärin.

- Kulunut kesä alleviivaa jälleen omalta osaltaan ilmastonmuutoksen vaikutusten vakavuutta. Lämpöennätysten rikkoutuminen alkaa muuttua enemmän säännöksi kuin poikkeukseksi. Pitkät kuumuusjaksot rasittavat niin ihmisten terveyttä kuin luontoa, Ilmatieteen laitoksen toimialajohtaja Hannele Korhonen sanoo tiedotteessa.

Myös Suomessa oli ennätyksellisen lämmin kesä. Vuoden 2024 kesä on koko Suomen keskilämpötilan osalta jaetulla kärkisijalla vuoden 1937 kanssa. Keskilämpötila koko maassa kesä-elokuun ajan oli 16,2 °C. 

Lue myös: Näissä maissa elämänlaatu on tutkimuksen mukaan parasta - Suomi ei pidäkään kärkipaikkaa

Lue myös: Monen tuotteen ja palvelun arvonlisävero nousee vuodenvaihteessa - katso esimerkit nousuista

Lue myös: Seksitautien esiintyvyys kasvussa – keskeisenä syynä yksi tunne

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kilpailut

Uusimmat