Kuva: Eduskunta

Uutta tietoa töhrityn Eduskuntatalon kohtalosta - puhdistus ei todennäköisesti tule riittämään

09.10.2024 11:15 - Hanna Levänen

Putsausoperaation summaksi arvioitiin jopa 15 000 euroa.

Eduskuntatalon pylväiden puhdistustöiden odotettiin valmistuvan tänään, mutta turhaan, eduskunnasta tiedotetaan. Pylväikön puhdistaminen höyrypesulla aloitettiin maanantaina 7. lokakuuta ja sitä jatketaan vielä tuonnempana.

Julkisivun puhdistusta on tehty Museoviraston suositusten mukaisesti. Putsaukseen on käytetty korkeapainehöyrypesua, jossa höyryn lämpötilaa voidaan säätää pintojen herkkyyden mukaan. Lisäksi pylväiden saumojen puhdistamiseen on käytetty omaa pesutekniikkaa.

Puhdistyö on tuottanut tulosta julkisivun graniitissa. Saumat sen sijaan aiheuttavat harmia, sillä niistä nousee edelleen esiin väriainetta. Näillä näkymin saumoja joudutaan uusimaan. Päätös uusimisesta tehdään myöhemmin.

Tiedotteen mukaan pylväiden putsauksesta on vastuussa yritys, joka on erikoistunut konservointiin, restaurointiin ja vaativaan korjausrakentamiseen. Samainen yritys oli aikanaan mukana myös Eduskuntatalon peruskorjauksessa. Museovirasto onkin vaatinut putsaajilta erityistä ymmärrystä sekä kokemusta Eduskuntatalon kaltaisista kohteista.

Puhdistustyön hintalapuksi on arvioltaan muodostumassa noin 15 000 euroa, uutisoi Yle. Nähtäväksi jää ylittyykö tämä summa saumojen uudistamisen myötä.

Pylväät sotkettiin aiemmin tänä syksynä, kun Elokapinan ja ruotsalaisen Återställ Våtmarker -liikkeen aktivistit ruiskuttivat niiden päälle punaista maalia. Töhrintä oli kannanotto turpeen nostoa vastaan.

Lue myös: Museovirasto kartoitti Eduskuntatalon vahingot: "Väri ei lähde täysin vesipesulla"

Lähteet: Eduskunta, Yle

Kilpailut

Uusimmat