Kuva: Shutterstock

Asiat, jotka tulee tarkistaa talvirenkaista - tarkkana etenkin yhden merkinnän kanssa

16.10.2024 10:15 - Reija Saarinen

Talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle hyvissä ajoin.

Jälleen eletään sitä aikaa vuodesta, kun on hiljalleen aika vaihtaa alle talvirenkaat. Lain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana, mikäli sää sitä vaatii.

Traficom muistuttaa tiedotteessaan, että renkaiden vaihto on hyvä tehdä hyvissä ajoin, sillä talvikelit saattavat yllättää. Ennen vaihtoprosessia on kuitenkin hyvä tarkistaa renkaiden kunto, sillä se vaikuttaa turvallisuuteen oleellisesti.

Henkilöauton talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla vähintään 3,0 mm. Urat eivät kuitenkaan ole ainoa asia, joka renkaista kannattaa tarkistaa ennen niiden asentamista.

- Renkaiden kunto vaikuttaa merkittävästi liikenneturvallisuuteen. Kulutuspinnan ja nastojen kunnon lisäksi on tärkeää tarkistaa renkaiden ikä, joka löytyy renkaan kyljestä valmistusviikon ja -vuoden tarkkuudella. Kuuden vuoden käytön jälkeen renkaat kovettuvat ja menettävät pitonsa, ja 10 vuotta valmistuksesta on ohjeellinen enimmäiskäyttöikä, toteaa Traficomin ylitarkastaja Tatu Siivonen.

Mikäli käytössä ovat kitkarenkaat, tulee niistä tarkistaa myös se, että niissä on lumipitomerkintä. Tämä merkintä on nimittäin joulukuun alusta alkaen pakollinen henkilö- ja pakettiautojen kitka- ja muissa nastattomissa talvirenkaissa.

- Talviolosuhteissa ei joulukuusta lähtien saa käyttää kitkarenkaita tai muita nastattomia talvirenkaita, joista lumipitomerkintä puuttuu. Merkintä renkaan sivussa osoittaa, että rengas on testattu ja täyttää lumipidon vähimmäisvaatimukset, kertoo Traficomin ylitarkastaja Reetta Kinisjärvi.

Lue myös: Nastat vai kitkat? Suomalaisilla on selkeä suosikki

Lähde: Traficom

Kilpailut

Uusimmat