Mökkikausi alkaa pääsiäisenä - varmista mökin paloturvallisuus ja vältä vaaranpaikat
Suomen pelastusalan keskusjärjestö Spek tiedottaa, että mökkikauden pääsiäisenä kunnolla käynnistyessä, on syytä muistella taas edellisen kesän jäljiltä, onko mökin paloturvallisuus edelleen kunnossa.
Mökkipaikkakunnalla apu saattaa olla kaukanakin, minkä vuoksi riskien minimointi on erityisen hyväksi.
Paloturvallisuudesta huolehtiminen kannattaa aloittaa muistelemalla, milloin palohälytin on edellisen kerran vaihdettu. Nekään eivät nimittäin ole ikuisia vaan menettävät tehoaan ajan saatossa. Myös paristojen päiväys kannattaa tarkistaa.
"Ehdottomasti kannattaa vaihtaa jo useamman kesän nähneet palovaroittimet uusiin. Ikä vaikuttaa varoittimen herkkyyteen ja saattaa hidastaa sen toimintaa", kertoo SPEKin turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto.
Lisäksi palovaroittimen kaverina on syytä olla myös häkävaroitin, mikäli mökissä on tulisijoja. Kevään ensimmäisellä kerrallla tulisijaa lämmitettäessä on muutenkin oltava valppaana ja maltillisena. Moni tekee virheen, joka saattaa ratkaisevasti jopa vaurioittaa hormia.
"Lämmitykseen ryhdytään hiljalleen ja aluksi pienellä määrällä palavaa paperia. Näin havaitaan, vetääkö hormi. Sitten tulisijaa lämmitetään pienillä puilla vähän kerrallaan", Lehto jatkaa tiedotteessa.
Lisäksi nuohooja pitää nykyisin huolehtia kiinteistölle itse, eikä nuohouksen säännöllisyydestä pidä missään nimessä luistaa. Hormit tulee nuohota vähintään kolmen vuoden välein, mutta jopa useammin, jos mökillä asutaan esimerkiksi puolet vuodesta.
Tulipalon sattuessa tärkeää on myös nopea reagointi. Jos joutuu odottamaan pelastajia, täytyy ehkä itse ryhtyä alkusammutukseen, jota varten mökiltäkin kannattaisi löytyä asianmukaiset varusteet. Esimerkiksi palopeite tai palosammutin ovat halpoja hankintoja, mutta saattavat koitua elintärkeiksi.
Lue myös: Moni lataa kännykkää tavalla, jossa piilee tulipaloriski: "Tilanne voi olla hengenvaarallinen"
Lue myös: If: Kesällä vaanivat huomaamattomat tulipaloriskit - vältä vaaranpaikat