Kuva: Shutterstock

Onko kevätsiivous edessä? 4 vinkkiä, joiden avulla pääset eroon turhista rojuista

19.04.2023 13:15 - Sanni Seppä

Tavaroista luopuminen voi olla haastavaa, mutta muutaman konstin avulla sitä voi helpottaa.

Monet intoutuvat tähän aikaan vuodesta tekemään kevätsiivouksen. Tässä kohtaa vuotta, kun talvitakkeja pakataan jo varastoon, voi olla hyödyllistä käydä myös muut asunnon tavarat ja vaatteet läpi. Tavaroista luopuminen voi kuitenkin osoittautua hankalaksi ja moni meistä ei lopulta malttaisikaan heittää mitään pois. Voice.fi:n vinkeillä pääset turhista rojuista eroon helpommin. 

1. Etene järjestyksessä

Siivoaminen ja tavaroiden läpikäynti kannattaa aloittaa huone kerrallaan. Et ikinä etene tarkoituksessasi, jos vain suhaat huoneesta toiseen. Käy siis huone ja säilytyslaatikko tai komero kerrallaan läpi, jotta vältyt turhalta kaaokselta.

2. "Ai niin, minulla oli tällainenkin"

Löydätkö kätköistäsi esineitä tai vaatteita joiden olemassaoloa et enää edes muistanut? Ota tavara käteesi ja mieti, oletko tarvinnut kyseistä esinettä esimerkiksi vuoteen tai kahteen? Jos vastaus on ei, niin on aika laittaa se kiertoon.

3. Joskus eli ei ikinä

Usein säästämme vaatteita ja esineitä jotain tulevaisuuden tarkoitusta varten, jota ei kuitenkaan todennäköisesti ikinä tule. Jos huomaat miettiväsi kamojen keskellä, että kyllä minä näitä sitten joskus käytän, niin ota pieni tuumaustauko - tuletko muka oikeasti käyttämään sitä? Kulahtaneiden tekstiilien ja käyttämättä jääneiden kodinkoneiden kohdalla se "joskus" tuskin koittaa koskaan.

4. Tarvitsisiko joku muu tätä sinua enemmän?

Vaikka käyttäisitkin joitain vaatteitasi tai tavaroitasi, kannattaa miettiä, olisiko jollain toisella vielä kipeämpi tarve niille. Jos nurkissasi lojuu tavaroita jotka jäävät sinulla kuitenkin suhteellisen vähälle käytölle, kannattaa tarkasteluun ottaa lähipiiri ja esimerkiksi Suomen Punainen Risti.

Muista kierrättää

Ethän unohda kierrätystä, kun poisheitettävät tavarat on valikoitu pois nurkista. Hyväkuntoisia vaatteita voi viedä esimerkiksi Uffin keräyspisteille, myydä kirpputorilla tai lahjoittaa Suomen Punaiselle Ristille. Ylimääräisiä esineitä voi myös laittaa myyntiin kirpputorille tai antaa vaikka eteenpäin niitä tarvitseville läheisille. Lajittele vanhat sähkö- ja elektroniikkalaitteet esimerkiksi SER-keräyspisteille ja muista viedä myös vanhat lehdet, muovit ja metallit oikeaoppisesti niille tarkoitettuihin jätekeräyksiin.

Lue myös: Tahriko meikkivoide takin kauluksen? Nerokas niksi poistaa tahran alta aikayksikön

Lue myös: 10 sanaa, jotka hyvin monet kirjoittavat vieläkin väärin

Lue myös: Tökkiikö nettideittailu? 3 helppoa vinkkiä Tinder-keskusteluiden aloittamiseen

Kilpailut

Uusimmat