Kuva: Shutterstock

Haiseeko biojäte? 5 vinkkiä, joiden avulla pidät sen raikkaana kesälläkin

26.06.2024 20:15 - Sanni Seppä

Kesäkokkailuista syntyy usein paljon biojätettä, kun lautaset täyttyvät tuoreista kasviksista ja grillattavista.

Biojätteen keräys on laajentunut koko pääkaupunkiseudulle, kun tuhannet uudet kotitaloudet Helsingissä ovat saaneet alkukesällä oman biojäteastiansa. Kuluneen vuoden aikana biojätteen keräys on alkanut vaiheittain 1–4 asunnon kiinteistöillä Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) neuvoo lajittelemaan biojätteen erilliseen astiaansa, kuten esimerkiksi kulhoon tai kattilaan. Biojätteen voi sijoittaa vaikka tiskipöydälle, jolloin se on aina käden ulottuvilla, kun sitä tarvitaan.

Etenkin näin kesällä biojätettä syntyy runsaasti, kun kesän kokkailuista jää yli esimerkiksi perkuujätteitä ja naatteja. Helteillä biojäte saattaa kuitenkin nopeasti alkaa haista. HSY listasi viisi vinkkiä, joiden avulla pidät biojätteen raikkaana myös kesällä. 

1. Pakkaa biojätteet oikein. Biojätteeseen kuuluu käyttää esimerkiksi paperipussia, muovitonta kartonkipakkausta tai maatuvaa biojätepussia. Oikeanlainen pakkaaminen pitää huolen siitä, että jätteiden käsittely on siistiä ja hajut sulkeutuvat pakettiin.

2. Kuiva biojäte pysyy helpommin raikkaana. Anna jätteiden jäähtyä ja kuivahtaa ennen kuin kaadat ne roskikseen. Muista, että nesteitä ei kannata kaataa biojäteastiaan. 

3. Voit säilyttää paperista biopussia reiällisessä astiassa, jolloin kosteus pääsee helpommin haihtumaan. Kosteus voi lisätä hajuja jäteastiassa.

4. Jotta biopussi ei hajoa käsiin, kannattaa pussin pohjasta tehdä kestävä. Voit laittaa pussin pohjalle esimerkiksi kananmunakennon, silputtua sanomalehteä tai käytettyä talouspaperia. Näin pussi kestää paremmin kosteutta, eivätkä nesteet pääse vuotamaan pohjasta läpi.

5. Biojätepussia ei kannata jättää muhimaan useaksi päiväksi, vaan se tulee viedä ajoissa kotipihan biojäteastiaan. Etenkin eläinperäiset jätteet kannattaa viedä heti pois.

Lue myös: Mihin jäteastiaan kassakuitti kuuluu? Entä tuorekelmu? Testaa, oletko todellinen kierrätystietäjä

Lue myös: Tuleeko alumiinivuoka pestä, jotta sen voi laittaa metallinkeräykseen? Asiantuntijalta selkeä ohje

Lue myös: Yleisimmät syyt sille, miksi suomalaiset eivät lajittele muovituotteita oikein - samaistutko?

Lähde: HSY

Kilpailut

Uusimmat