Kuva: Shutterstock

"Tiedossa lukuisia tapauksia, joissa rakennus on palanut" - ethän tee näitä virheitä lämmittäessä?

06.10.2024 14:15 - Sanni Seppä

Pohjola Vakuutus muistuttaa tulisijojen lämmittämisen riskeistä.

Viileä sää ja sähkön hinta saavat suomalaiset taas lämmittämään ahkerasti, mutta kesän jälkeen käyttämättä olleen tulisijan lämmittämiseen liittyy myös riskejä, Pohjola Vakuutus muistuttaa. Vakuutusyhtiön vahinkodatassa näkyvät muun muassa ilmalukkojen aiheuttamat savuvahingot, kipinöistä lähteneet tulipalot sekä väärin säilytettyjen tuhkien aiheuttamat tuhot.

Viime tammikuun hyiset pakkaset ja tyyris sähkön hinta näkyivät myös vahinkotilastoissa, sillä rakennuspaloja sattui ennätyksellisen paljon. 

– Tulipaloista johtuvat omaisuusvahingot voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin, ja riskinä ovat myös henkilövahingot, sanoo Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala tiedotteessa.

Vakuutusyhtiö kehottaa kiinnittämään huomiota etenkin näihin seikkoihin: 

1. Ilmalukko tai kiinni unohtunut pelti voi aiheuttaa sisätiloissa savuvahingon. Sisälle pöllähtäneen savun hajua tai nokea voi olla vaikeaa saada irti kodin pinnoista ja tekstiileistä. 

– Ilmalukko syntyy, kun kylmää ja kosteaa tulisijaa lämmitetään liian nopeasti. Hormi näyttää ensin vetävän hyvin, mutta pölläyttääkin sitten kaikki savut sisälle. Pitkään käyttämättä olleen tulisijan lämmittäminen tulee aloittaa pikkuhiljaa, Kujala neuvoo.

2. Pitkään käyttämättömän tulisijan lämmitys tulee aloittaa pikkuhiljaa siitäkin syystä, että kylmä hormi voi haljeta helposti, mikäli se lämmitetään liian nopeasti todella kuumaksi.

– Varomaton ensilämmitys ja liiallinen lämmittäminen vaurioittaa takan rakenteita ja hormia, joka saattaa halkeilla ja kipinät pääsevät rakenteisiin. Takan lämmittämisessä kannattaa aina noudattaa varovaisuutta.

Tulisijasta voi lennähtää kipinöitä, joten on myös hyvä muistaa, ettei tulisijan edessä tule säilyttää tavaroita, jotka voivat syttyä helposti tuleen. Pidä siis esimerkiksi halot, muoviesineet ja matot poissa tulisijan välittömästä läheisyydestä.

(kuva: Jussi Häkkilä)

3. Muista säilyttää tuhkat oikein. Tuhkan tulee aina antaa jäähtyä ensin tulipesässä, minkä jälkeen se tulee nostaa palamattomaan kannelliseen metalliastiaan ja kaataa vettä tai talvella lunta päälle. Älä jätä tuhkan säilytysastiaa terassille tai ihan rakennuksen viereen.

– Pohjola Vakuutuksen tiedossa on lukuisia tapauksia, joissa rakennus on palanut tai sille on koitunut mittavia vahinkoja, kun tuhka on nostettu tulisijasta avonaiseen muoviämpäriin ja viety terassille jäähtymään. Pienikin tuulenvire voi saada lämpimän tuhkan syttymään uudelleen vielä vuorokausien päästäkin.

4. Nuohous tulee suorittaa vakituisessa asunnossa vuoden välein ja vapaa-ajan asunnossa kolmen vuoden välein. Jos vapaa-ajan asunto on ympärivuotisessa käytössä, tulee se silloin nuohota myös kerran vuodessa. Säännöllinen tulisijojen ja savuhormien nuohous parantaa paloturvallisuutta. 

Älä tee nuohousta itse, vaan pyydä ammattilainen paikalle. Nuohoojaa voi pyytää tarkastamaan myös ilmanvaihtokanavan toteutustavan ja kunnon.

– Osasta viime vuosina rakennetuista tulisijoista on löytynyt vakava paloriski. Niissä tulisijan korvausilmakanava on rakennettu kokonaan tai osin muoviputkesta, mikä ei ole paloturvallista. 

Lue myös: Puhelinta ei kannata ladata yöllä - voi aiheuttaa ärhäkän tulipalon

Lue myös: Haluatko eroon banaanikärpäsistä? Marttojen ohjeella onnistut

Lue myös: Kotitalousvähennykseen suuria muutoksia - katso paljonko vähennystä voi jatkossa saada

Lähde: Pohjola Vakuutus

Kilpailut

Uusimmat