Kuva: Shutterstock

Ei ulkomaanmatkaa tiedossa? Poimi vinkit ihaniin kotimaanlomiin

29.06.2024 15:15 - Minttu Tikkanen

Suomen sisältäkin löytyy varmasti matkakohteita jokaiseen makuun.

Vaikka kesälomalla ei olisi ulkomaanmatkaa tiedossa, löytyy kotimaastakin vaikka mitä tekemistä sekä kätkettyjä helmiä kesäpäivien ratoksi.

Kokosimme listan nähtävyyksistä, joita on syytä matkustaa katsomaan kotimaan sisälläkin.

Saana

Upeita vuoristomaisemia löytyy muualtakin kuin Lofooteilta. Näkymät Saana-tunturin huipulta hivelevät silmää varsinkin kirkkaana päivänä, kun voi ihailla upeita vuorinäkymiä ja niiden välissä kimmeltelevää kirkkaansinistä vettä.

Saana on myös erinomainen kohde aloittelevalle retkeilijälle, sillä huipulle asti johtaa leveä ja hitaasti nouseva hiekkatie, joten varsinaisesti kiipeilemään ei vaellusreitillä joudu.

Koli

Jos Saanan korkeudelle ei ole aikaa tai mahdollisuutta lähteä, löytyy upeita maisemia alempaakin Suomesta. Upeita Itä-Suomen järvimaisemia voi ihastella Ukko-Kolin huipulta.

Ukko-Kolin huipulle johtaa muutaman kilometrin pituinen polku, joka on hyvin opastettu, mutta vaatii hieman reippailua sekä ehdottomasti hyvät jalkineet.

Kolin matkaan voi yhdistää esimerkiksi Savonlinnan historialliset nähtävyydet tai Mäntyharjun hauskat maisemat.

Yyteri

Jos etelänlomalle kaipaa, voi pahinta matkakuumetta lievittää Yyterin hiekkarannoilla ja -dyyneillä, jotka muistuttavat erehdyttävästi Etelä-Euroopan maisemia. Kun Poriin asti on tultu, kannattaa vilkaista myös itse kaupunki ja vaikka naapuritkin. Porin lähistöllä sijaitsee myös esimerkiksi ihastuttava vanha kaupunki, Rauma.

Imatran valtionhotelli

Haluatko kokea täysin poikkeuksellisen ja elämyksellisen yön Itä-Suomen syleilyssä? Imatran valtionhotelli on historiastaan ja upeasta ulkoasustaan huolimatta harvoille tuttu. Valtionhotelli on upea kivilinna kuin suoraan Keski-Euroopasta. Lisäksi sen ympäristössä riittää paljon nähtävää ja koettavaa kuten valtoimenaan kuohuva Imatran koski.

Reissu ei välttämättä sovi herkkänahkaisille, sillä jotkin tarut kertovat, että pitkäikäisessä hotellissa myös kummittelee.

Imatran valtionhotelli on arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen. (kuva: Shutterstock)

Lappeenrannan hiekkalinna

Toisenlaista nähtävää tarjoaa Lappeenrannan hiekkalinna, joka kohoaa kaupungin keskelle vuodesta toiseen.  Valtavia hiekkaveistoksia pääsee ihastelemaan lähietäisyydeltä ja kiertelemään niiden keskellä. Teoksiin on käytetty valtavia määriä, jopa miljoonia kiloja hiekkaa. Tänä vuonna hiekkalinna on rakennettu teemalla Saimaan sydän, ja se on nähtävissä aina 25.8. asti. Paikalla on myös koko perheen ohjelmaa kuten karuselleja ja kesäkahviloita.

Hämeenlinna ja Aulanko

Hämeenlinna ja Aulanko tarjoavat sekä historiallisia paikkoja että luontoelämyksiä lyhyen matkan päässä pääkaupunkiseudusta. Hämeenlinnassa kannattaa tutustua ainakin tietenkin itse linnaan, mutta lisäksi esimerkiksi Euroopan laajin vankilamuseo.

Aulangon alueella vierailijaa odottavat puolestaan upeat maisemat Aulangonvuorelta ja sen näkötornista. Vuonna 1906 rakennettuun näkötorniin on vapaa pääsy, ja se palvelee vieraita tällä kaudella aina lokakuun loppuun saakka.

Merenkurkun saaristo

Jos tiesi johtaa kesälomalla Vaasan suunnille, ei kannata missään nimessä ohittaa Merenkurkun aluetta. Saaristoalue on Suomen ainoa luonnonperintökohde Unescon maailmanperintölistalla. 

Ainutlaatuisia maisemia voi ihailla vaikkapa Raippaluodon sillalta, joka sattuu lisäksi 1045 metrin pituudellaan olemaan myös Suomen pisin silta. 

Saariston rengastie

Jos klassinen rengastien reitti ei ole vielä ajettuna, voisi sen aika olla jo tänä kesänä. Rengastien maisemat ovat omaa luokkaansa ja kuljettavat matkailijan Turun saaristosta aina Ahvenanmaalle asti. Määränpää ei kuitenkaan suinkaan ole matkan tärkein anti, sillä myös matkan varrelle osuu toinen toistaan suloisempia paikkoja kuten Nauvo tai Korppoo. Saaristossa reittiä voi myös varioida omien mielenkiinnonkohteiden mukaan.

Lue myös: Oletko menossa autolomalle Norjaan? Rajan ylittämisen vaatimukset voivat tulla monelle yllätyksenä

Lue myös: Muistathan jokamiehenoikeudet retkeillessä - kertaa oikeudet ennen retkelle lähtöä

Kilpailut

Uusimmat