Tiesitkö? Jopa Eurooppaan suuntautuva matka voi estää verenluovutuksen
Enää ei tarvitse matkailla kaukomailla, että on hetkellisesti estynyt luovuttamaan verta. Ihmiselle vaarallinen Länsi-Niilin virus leviää jo useissa Euroopan maissakin, joihin matkustettuaan ei voi väliaikaisesti luovuttaa verta.
Veripalvelu kertoo sivuillaan, että Länsi-Niilin viruksen epidemiakausi on alkamassa Euroopassa, ja se kestää heinäkuun alusta aina marraskuun loppuun asti. Tänä aikana monissa Euroopan maissa matkailevia saattaa kohdata varoaika verenluovutukseen. Varoaika kestää 28 vuorokautta, ja sillä pyritään ehkäisemään viruksen siirtyminen veren välityksellä potilaaseen, sillä Länsi-Niilin virus voi itää pitkäänkin ja olla myös täysin oireeton.
Verenluovuttajiksi ovat estyneitä henkilöt, jotka matkustavat tai viettävät vähintään 20 tuntia yllämainittuna ajanjaksona näissä EU- ja EFTA -maissa:
- Bulgaria: koko maa
- Espanja: Manner-Espanja
- Italia: koko maa
- Itävalta: maan itäosat Linzin ja Grazin kaupunkien väliin vedetystä linjasta itään. Myös Wien kuuluu tähän alueeseen, mutta Linzin ja Grazin kaupungit kuitenkaan eivät.
- Kreikka: Kreikan manner, myös Peloponnesoksen niemimaa ja Euboian saari
- Kroatia: koko maa
- Ranska: eteläiset osat maat, jotka jäävät La Rochellen ja Grenoblen väliselle linjalle ja siitä itään. Myös La Rochelle ja Grenoble kuuluvat samaan alueeseen.
- Romania: koko maa
- Saksa: maan koilisosat Rostock-Magdeburg-Hof -linjasta itään koskematta kuitenkaan Rostockin, Madgeburgin tai Hofin kaupunkeja. Sen sijaan esimerkiksi Berliini kuuluu alueeseen.
- Unkari: koko maa
Yleensä EU- ja EFTA -maissa tai Isossa-Britanniassa matkailu ei johda verenluovutusesteeseen. Näiden maiden ulkopuolella matkailu taas johtaa aina 28 varoaikaan verenluovutuksessa.
Länsi-Niilin virus on usein oireeton tai lieväoireinen, mutta pahimmillaan se voi johtaa jopa vaaralliseen aivokuumeeseen. Virus leviää hyttysten mukana.
Lue myös: Veripalvelu etsii harvinaisen veriryhmän omaavia - vain murto-osa väestöstä luovuttaa
Lue myös: Tiedätkö, mitkä sairaudet tai lääkitykset voivat estää verenluovutuksen? Katso lääkärin vastaus
Lähde: Veripalvelu