Kuva: Nelli Päiväläinen

Iskelmä Gaalassa nähdään iltapuku, joka on tuttu myös Linnan juhlista - taustalla tärkeä tarina

20.02.2020 07:30 - Reija Saarinen

Iskelmä-radion suosikkijuontaja Satu Kotonen kantaa perjantaina 21. helmikuuta 2020 järjestettävässä Iskelmä Gaalassa pukua, jonka tarina on erityisen tärkeä.

Iskelmä-radion suosikkijuontaja Satu Kotonen kantaa perjantaina 21. helmikuuta 2020 järjestettävässä Iskelmä Gaalassa pukua, jonka tarina on erityisen tärkeä. Linnan juhlien puvuista tunnetun Anni Ruuthin suunnitteleman mekon kuosi pohjautuu vaatimattomista oloista ponnistaneen nuoren maalaamaan taideteokseen.

Taulu syntyi osana hyväntekeväisyysprojektia, jonka tuotto ohjataan nuorten syrjäytymisen vastaiseen työhön. Puku nähtiin ensimmäisen kerran itsenäisyyspäivän vastaanotolla joulukuussa.

Puvun kangas on siis painettu yhdestä näistä tauluista. Taulun maalasi Kip Pääkkönen, jolle myös seksuaalivähemmistöjen ääni on tärkeä, siksi puvussa toistuu translipun värit.

- Olen todella innoissani ollut tästä projektista alusta alkaen. Linnan juhlien alla oli kova kiire ja mietin, että ehdinkö ottamaan tätä projektia työn alle lainkaan. Onneksi otin. Hopen arvot ovat minusta todella tärkeitä. Olen itsekin yksinhuoltaja äidin kasvattama, Ruuth kertoi Iskelmän haastattelussa.

Tärkeää sanomaa toivon teemasta mukanaan kantava puku merkitsee myös Kotoselle paljon.

– Olen onnellisesti äiti, täti, kummitäti ja tärkeä aikuinen usealle lapselle tuttavapiirissäni, mikä on minulle kaikkein kallisarvoisinta. Lasten ja nuorten hyvinvointi on aina ollut lähellä sydäntäni, mutta erityisesti vanhempana nämä asiat menevät voimakkaasti ihon alle. Haluan ehdottomasti olla mukana edesauttamassa parempaa tulevaisuutta lapsille ja nuorille, radiojuontaja Satu Kotonen kertoo.

Iskelmä Gaala on osa puvun matkaa, minkä jälkeen puku lahjoitetaan Hope ry:n kautta eteenpäin. Linnan juhlissa ensimmäisen kerran Roosa Pajusen yllä nähty puku on nyt uudistettu Kotoselle ja samalla on otettu huomioon sen tuleva lahjoittaminen vähävaraiselle nuorelle ensi vuoden vanhojen tansseihin. Puvun suunnitellut Ruuth uudisti puvun kansainvälisessä prom dress -hengessä.

- Lähdettiin rakentamaan täysin uusi vaate. Lähestyin eri kulmasta. Halusin miettiä, mitä nuori nainen haluaisi pitää päällään, Ruuth kertoi.

(kuva: Nelli Päiväläinen)

 Puvun uuden elämän saamista on ollut myös Kotosen mukaan mielenkiintoista seurata.

– Intohimoisena vaateihmisenä ja omien muotisuunnittelijaopintojen myötä on upeaa seurata, kuinka puku muuntuu ja saa uuden elämän, Kotonen summaa.

Puvun taustalla vaikuttavassa hyväntekeväisyysprojektissa kolme nuorta pääsivät tekemään taidetta valtavilla nostureilla. Taideteosten myyntituotot lahjoitetaan lyhentämättöminä Hope ry:lle nuorten syrjäytymisen vastaiseen työhön. Varat käytetään muun muassa koulunkäynnin ja harrastustoiminnan tukemiseen vähävaraisten perheiden nuorille. Hyväntekeväisyyskampanjalla on kerätty jo 55 000 euroa.

– Hyväntekeväisyysprojektissa myynnissä olevista tauluista on myyty suurin osa ja jo nyt ennakolta asetettu kokonaistavoite lahjoitussummasta on ylitetty. Uniikkeja taideteoksia on vielä muutamia jäljellä ja toivomme, että yritykset tai yksityishenkilöt innostuisivat vielä niiden kautta tukemaan tätä tärkeää työtä, Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila kertoo.

– Toivon, että voin pukuni ja sen upean tarinan kautta muistuttaa tärkeästä asiasta ja kannustaa auttamaan. Ihmiset rakastavat hyviä tarinoita, ja tässä sellainen on aidoimmillaan. On ihanaa olla yhtenä äänenä kertomassa sitä, Kotonen päättää.

(kuva: Nelli Päiväläinen)

Lue myös: Juontaja pukeutui Olli Lindholmin takkiin Iskelmä Gaalassa: "Hän toi takin ihan kotiovelle saakka"

Kilpailut

Uusimmat