Sami Sykkö kertoo, miten hän lisää asuihinsa särmää: "Klassista kokonaisuutta on rikottava jollain"
Toimittajana, muodin asiantuntijana ja podcast-juontaja tunnetun Sami Sykön 54, mielestä hyvän asukokonaisuuden suunnitteleminen muistuttaa taideteoksen maalaamista: on mietittävä, mitkä materiaalit ja värit sopivat yhteen ja mitkä eivät. On pyrittävä harmoniaan hienon taidemaalauksen tai korvia hivelevän sävellyksen tapaan.
- Se tarkoittaa sitä, että mietin esimerkiksi värit ja materiaalit niin, että vaikka asussani olisi useampaa väriä, niin ne eivät riitele keskenään, vaan täydentävät toisiaan. Se asujen luomisessa on haastavaa ja kiinnostavaa, se on vähän kuin tekisi maalausta. Niiden värien pitää soida yhdessä, Sykkö veistelee.
- Tyylini on aika värikäs ja iloinen ja pyrin siihen, että se olisi harmoninen. Tyylini on varmaan myös valtavirrasta hieman poikkeava, Sykkö pohtii.
Mitään tiettyä ohjenuoraa Sykkö ei pukeutumisessaan kuitenkaan noudata. Hyvän asukokonaisuuden voi löytää vain rohkeasti kokeilemalla.
- Esimerkiksi perinteisesti ajatellaan, että musta ja sininen eivät sovi yhteen, mutta kyllä ne voivat sopia! Ei minulla ole sellaisia sääntöjä.
Omassa tyylissään Sykkö luottaa asusteiden voimaan: asukokonaisuuteen saa helposti aivan uudenlaista särmää yhdistämällä siihen jotain pientä ja yllättävää.
- Jos on tosi klassinen kokonaisuus, niin sitä on rikottava jollain, vaikka hurjan värikkäillä tennareilla tai siihen voi tuoda jonkun urheilullisemman elementin. Olen käyttänyt pitkiä päällystakkeja syksyn tullen ja tykännyt yhdistää siihen lippalakin, joka tuo siihen nuorekkuutta ja sporttisuutta, hän vinkkaa.
Ihanaa extraa asuihin tuovat myös silmälasit. Näyttävät kehykset ovatkin ehkä Sykön tyylin tunnistettavin elementti, suorastaan tavaramerkki. Hän arvioi omistavansa peräti 30 paria erilaisia silmälaseja.
- Vaihtelen niitä sen mukaan, mikä asu minulla on päälläni. Niitä on kertynyt vuosien mittaan.
Vaikka Sykkö on tehnyt töitä muodin parissa vuosia, ei into omaa pukeutumista kohtaan ole hiipunut.
- En lähde ulos ilman, että olen miettinyt mitä laitan päälle, hän sanoo.
Hän kertoo edelleen inspiroituvansa ja innostuvansa helposti erilaisista vaatteista ja tyylisuuntauksista.
- Jos kävelen Pariisissa jonkun yhden kadunpätkän, niin voi olla, että innostun neljässä eri liikkeessä.
- Ongelma on se, etteivät vaatteet mahdu enää kaappeihin. Tämän kanssa taistelen. Olemme juuri suunnittelemassa lisää kaappitilaa kotiini, hän naurahtaa.
Oman pukeutumisen lisäksi Sykön sydäntä lämmittää kerta toisensa jälkeen myös muiden pukeutuminen.
- Ihailen aina, jos ihmisillä on omaperäinen tyyli tai ylipäätään silmää ja tyylitajua. Joka kerta ilahdun siitä, tulee se ihminen vastaan sitten kadulla tai kahvilassa. Se on jotenkin aina niin palkitsevaa, kun näkee jotain kaunista.
Muodin huipulle -ohjelman tuomarinakin nähty Sykkö on tottunut tarkastelemaan asuja kriittisellä silmällä, mutta muotipoliisiksi hän ei kuitenkaan tunnustaudu. Vaikka ihmisten erilaiset lookit saattavatkin kiinnittää Sykön huomion, ei hän kulje kaduilla ihmisten vaatevalintoja arvostellen.
- En missään nimessä! Ihmiset pukeutukoot miten haluavat, hän sanoo.
Hän toteaa tyylin olevan kuitenkin nopea ja vahva viesti, jota kannattaa miettiä: vaatevalinnat avaavat aina jotain persoonastamme.
- Minun tapauksessani se kertoo ehkä siitä, että olen luova, innovatiivinen ja innostunut pukeutumisesta ja väreistä. Tyylini kertoo, että arvostan estetiikkaa, enkä pelkää sitä, että poikkeaa massasta ja elää omannäköistään elämää, hän pohtii ulkopuolisen silmin.
Ystävät inspiroivat
Sykön puheista heijastuu intohimo luksusmerkkejä ja designia kohtaan. Hän kertoo kiinnostuneensa designista aikoinaan osin ystävänsä Pipsa Hurmerinnan ansiosta. Pariisissa tuolloin mallintöitä tehnyt Hurmerinta opetti Sykköä irrottelemaan vaatekaupoilla ja ensimmäisen design-hankintansakin, Yohji Yamamoton kaulaliinan, Sykkö osti ystävänsä innoittamana.
- Pipsa oli mielestäni aina tosi järkevä rahankäytössä, etenkin mitä tuli tuhlaamiseen. Siinä missä minä olin säästeliäs suomalainen, oli Pipsa kansainvälinen jo heti nuoresta ja opetti minulle, että elämästä pitää myös nauttia.
Hurmerinta onkin toiminut useasti Sykön henkisenä shoppailutukena, joskus jopa reilun välimatkan päästä. Sykkö muistaa, kuinka hän kerran soitti Lontoosta ystävälleen kolikkopuhelimella, ja kertoi löytäneensä mustikansinisen designer-laukun alennusmyynneistä. Ostaako vai eikö ostaa? Onneksi hädässä ystävä tunnetaan.
- Näkemättä sitä hän sanoi: Osta! Tottakai sä ostat!
- Ystävä on tärkeä tuki, Sykkö nauraa.
- Mutta hän on aina sanonut myös suoraan, jos joku ei sovi, se on mielestäni myös tärkeää.
Sykkö muistaa olleensa paljon varovaisempi pukeutuja työskennellessään vielä Helsingin Sanomilla ja myöhemmin Glorian päätoimittajana. Sykkö kertoo, että rohkeus pukeutua miten haluaa onkin vain kasvanut vuosi vuodelta, kun ikää on karttunut. Pukeutuessaan hän ei mieti muiden mielipiteitä, vaan keskittyy ennemmin siihen, mitkä vaatteet hänelle omasta mielestään sopivat.
Rohkeutta häneen on valanut myös hänen rakas ystävänsä, taiteilija Jorma Uotinen.
- Se, että Jormasta tuli ystäväni, on auttanut minua näkemään, että voi pukeutua hyvin rohkeasti ja poikkeavasti ja silti ihmiset arvostavat sitä, Sykkö iloitsee.
Lue myös: Pehmoainon tyyliin ei kuulu pikamuoti - paljastaa, mistä tekee parhaat kirppislöytönsä
Lue myös: Yksi tyyliaarre on kulkenut Sini Yaseminin mukana jo 13 vuotta: "Siinä on tosi paljon tunnearvoa"