Olli Lindholm muistelee uransa vaikeinta hetkeä: "Selvisimme siitä porukalla"
Kun Olli Lindolm, 52, kiipeää Yö-yhtyeensä kanssa lavalle, tuntevat kaikki kuulijat sanat ja laulavat mukana. 35 vuotta Suomea kiertänyt yhtye on onnistunut tekemään lähtemättömän vaikutuksen suomalaiseen musiikkihistoriaan, eikä mikään pyyhi sitä pois.
Vuonna 1981 perustettu yhtye suuntaa syksyn tullen juhlavuoden kunniaksi kiertueelle, mutta tahkoaa vielä ennen sitä kesän ajan festivaaleja ympäri maata. Vuosikymmenten aikana moni asia on muuttunut kiertue-elämässä: nuorempana railakastakin muusikon elämää viettäneet jäsenet ovat iän myötä rauhoittuneet.
Nyt muun muassa yhtyeen keikkatarjoilut ovat nykyään aiempaa tervehenkisempiä.
- Silloin kun aloitimme, ei kukaan edes tiennyt mitä tarkoitti raideri. Välillä siihen kuului alkoholia ja kaikkea muuta – ja kuuluu edelleenkin, mutta nyt me ihmettelemme, kuka ne joisi, Lindholm nauraa.
”Lähdimme miinukselta”
Yhtye julkaisi tuoreimman Puolet taivaasta - puolet helvetistä -albuminsa toukokuussa. Hyvän vastaanoton saaneella levyllä on Lindholmin mukaan monta sinkkulohkaisuksi kelpaavaa kappaletta. Menestyvä levy onkin nostanut myös jäsenten mielialaa.
Vielä muutama vuosi sitten Lindholmista tuntui, ettei mikään meinaa onnistua.
- Vaikka kuinka paljon yritettiin, ei vaan lähtenyt. Sellainenkin on vain kestettävä, Lindholm kuvailee 35 vuotta kestäneen uran suvantokohtia.
Samankaltainen tunnelma vallitsi myös 1990-luvulla, kun yhtye oli hajonnut ja jäljelle oli jäänyt vain verovelkaa. Yö taisteli olemassaolostaan ja tulevaisuudestaan.
- Lähdimme miinuksen puolelta, emme edes nollasta, Lindolm muistelee yhtyeen rahatilannetta.
Yhtyeen olemassa oloa onkin jouduttu välillä puntaroimaan. Samalla Lindholm on joutunut pohtimaan, mitä tekisi elämässään, jos laulaminen jäisi. Olisiko 35 vuotta laulajana pyörineelle miehelle muuta käyttöä?
- Mitä muutakaan tekisin? Mihin hommaan kelpaisin? Tällainen kauhealla egolla varustettu, puolikuuro, 52-vuotias mies, Lindholm miettii.
Tässä ja nyt
Yö ei ole lyönyt hanskoja tiskiin vaikeiltakaan tuntuneina hetkinä, eikä Lindholm ole joutunut todella testaamaan, mihin muualle hän maailmassa voisi sijoittua.
1990-luvun alun rankkojen vuosien jälkeen yhtye saikin kokea myös hyviä ja suuria menestyksen vuosia, jotka ruokkivat niin bändin kuin fanienkin odotuksia. Epävarmojen vuosien jälkeen Yö julkaisi vuonna 1994 Ihmisen poika -kappaleen ja vuonna 1995 Likaisen legendat -kappaleen. Siitä alkoi rytinä, joka ei hetkeen hiljentynyt.
- Jäin isyyslomalle syyskuussa 1995, kun tyttäreni Ella syntyi. Kun muutaman kuukauden kuluttua palasimme keikoille, olivat paikat tupaten täynnä. Viiden vuoden työ tiivistyi kahdessa kuukaudessa, Lindholm muistelee nousua.
Vaikeat ajat vakuuttivat, että kaikesta voi selvitä.
- Selvisimme vaikeista ajoista porukalla, Lindholm toteaa.
Rankkojen aikojen jälkeen Lindholm iloitsee, että yhtye on edelleen kasassa ja elinvoimainen.
-Yksi historiamme ikimuistoisin hetki on nyt: olen tässä edelleen, valmistautumassa keikkaan. Se on kokonaisvaltainen ja iso juttu, joka pitää sisällään ylä- ja alamäet, kutene elämä yleensäkin. Tässä sitä ollaan, Lindolm miettii.
- Viiden vuoden päästä saatetaan olla tilanteessa, jossa tiedustellaan, mikä on saanut meidät jatkamaan 40 vuotta, laulaja jatkaa ja nauraa.
Lue myös: Keikan aikana kiroilusta otsikoihin noussut Anna Abreu: "En missään tapauksessa muuta käytöstäni"