Mitä jos Danny ei olisikaan valinnut musiikkia? "Olisi johtaja missä tahansa työssä"

15.11.2016 13:42 - Anna Hopi

Viihteen legendasta dokumenttielokuvan ohjannut Sakari Saksa kokee, että Dannylla on ollut aina karisma, joka tekee hänestä johtajatyypin.

Danny-dokumenttielokuva tulee ensi-iltaan tämän viikon perjantaina 18. marraskuuta. Ohjaaja ja hankkeen isä Sakari Saksa kertoo halunneensa kuvata dokumentissa sitä, miten Dannyn kautta 1960-luvun Suomeen syntyi showkulttuuri ja oikea nuorisokulttuuri.

- Lähdimme miettimään, mikä on Dannyn elämässä ja urassa kaikkein tärkeintä. Siinä nousi se 1960-luvulla syntynyt show-kulttuuri, jonka Danny toi tähän maahan. Eihän Suomessa ollut tällaista musiikkikulttuuria aikaisemmin. Se sai liikkeelle suuret kansanjoukot ja hysteriaa ihan samalla tavalla kuin The Beatleseilla, kuvaa mies.

- Yleisö kirkui kun Danny tuli paikalle, se oli jotain ihan ennen kuulumatonta Suomessa. Se nousi elokuvasa tärkeään osaan, sanoo Saksa.

Danny toimitti Saksan työryhmälle runsaasti arkistomateriaalia, josta löytyi punainen lanka dokumenttiin.

- Auttoi paljon, että meillä oli käytössämme 16-millistä filmiä, ja 35-millistä filmiä. Filmi on materiaalina kiehtova dokumentaristille, koska se näyttää historialliselta ja hyvältä.

"Dannyn keikalla hurja meno"

Saksa tunnustautuu musiikkifaniksi ja tietyllä tapaa myös Danny-faniksi. Hän on itsekin työskennellyt muusikkona.

- Kaikkihan lähtee siitä, että minulla on musiikkitausta, aloitin soittamaan bändissä jo 12-vuotiaana. Tunsin hyvin musiikkielämän taustat ja mitä takahuoneessa tapahtuu ja mitä vaikeuksia siinä on. Uskoimme koko ajan työryhmän kanssa, että Danny on niin mielenkiintoinen vaikuttaja, että tähän kannattaa satsata kaikki satasella, sanoo Saksa.

- Olen ihmetellyt, että miksi bändiaikoina 1970 ja 80-luvuilla juuri minulle tuli laulettavaksi kaikki Dannyn biisit. Olen laulanut hänen kappaleitaan keikoilla todella paljon. Hittejä on ollut kiva laulaa, koska yleisö on niitä odottanut.

Hän muistaa hyvin, koska on nähnyt ensi kertaa Iso D:n lavalla.

- Vuonna 1975 meillä oli bändinä vapaailta ja menimme Kreivinkallion lavalle katsomaan Danny Show'n. Olin silloin nuori, ja meno oli hurjaa. Samaa koettiin myöhemmin, kun soitimme Irwin Goodmanin taustabändissä, silloin saimme kokea samaa hurjiintumista ja fiilistä, mikä yleisössä oli Dannyn esiintymisten aikana.

Karisman salaisuus

Saksa on tutustunut dokumentin kohteen elämään siinä määrin, että häneltä voinee kysyä Dannyn karisman salaisuutta.

- Dannyn karisman salaisuus on hänen toiminnassaan ja käytöksessään. Hänen äärimmäisen pitkälle menevä kohteliaisuutensa tekee hänestä karismaattisen hahmon. Jotkut ovat sanoneet, että sillä karismalla olisi hän töissä missä tahansa, kohta hän olisi johtaja, hymyilee Saksa.

- Kaikki tuntevat artistit taiteilijoina, joilla on oikkunsa. Danny on taiteilija, mutta hän on hyvin systemaattinen, määrätietoinen. Hän vaatii tiiminsä jäseniltä paljon. Hän tietää, mitä tekee. Hänellä on suuria ideoita, mitä hän toteuttaa. Yllätyksekseni olen huomannut, että mitä paremmin tunnen Dannyn, löydän meistä yhtäläisyyksiä.

Ohjaajalla on aavistus myös siitä, miksi Danny kiinnostaa vuosi toisensa jälkeen naisia.

- Danny käyttäytyy erinomaisesti aina, minne tahansa hän menee, hän huomioi kaikki naiset - huomioi hän miehetkin, mutta naiset eri toten. Kyllä se komeus, koko ja ulkonäkö tuo karismaa, joka viehättää naisia, arvelee mies.

Lue myös: Dokumenttielokuva ei kaunistele Dannyn elämäntarinaa: "En pelkää"

Lue myös: Kaunistelematon dokumenttielokuva Dannyn urasta ja elämästä - katso traileri

Kilpailut

Uusimmat