Kuva: Emmi Moilanen

"Olen oppinut sellaisen kaupunki-ilmeen" - Helsingin hälinä sai jopa Samuli Putron tuntemaan pelkoa

20.03.2019 14:00 - Reija Saarinen

Metrotunnelliin-kappale tiivistää Putron ajatuksia Helsingistä.

Samuli Putro, 48, julkaisi muutama viikko sitten uuden albumin, joka kantaa nimeä Pienet rukoukset. Yksi levyn kappaleista kantaa nimeä Metrotunnelliin ja se sisältää teemoja, joihin varmasti moni pienestä kylästä kaupungin hälinään muuttanut voi samaistua.

Vaikka kappaleessa ajatukset on siirretty naisen mieleen, kertoo Putro Voice.fi:n haastattelussa, että tuntemuksista jokainen on hänelle itselleen tuttu.

- Minulla on sama kokemus siitä. En usko, että miesten ja naisten kokemukset ovat siitä niin erilaisia. Tunnekenttä ei kuitenkaan ole niin sukupuolisidonnainen. Se mun kokemus siitä, kun muutti Helsinkiin, oli samanlainen. Sitä ikään kuin on pelokas. Ne Metrotunnelin kelat on oikeasti minun ajatuksiani, mutta ne on siirretty ikään kuin naisen kokemuspiiriin, Putro kertoo.

Putron mukaan hän ei olekaan ikinä omaksunut monelle nuorelle miehelle tuttua käyttäytymismallia.

- Nuoret miehet on usein hyviä siinä, että he alkavat koviksiksi, kun heitä pelottaa. Minä en koskaan oikein tajunnut sitä logiikkaa. Minusta tuntui siltä, että jos rupean kovistelemaan, valehtelen. Tajusin, että jos olen pelokas aikani, niin se menee ohi.

- Sitä onkin oppinut sellaisen kaupunki-ilmeen. Jossain kohtaa tajusi, että mihin kannattaa katsoa ja millä ilmeellä. Oppi myös sivuuttamaan kaikki kontaktit, hän jatkaa.

Putro myöntää kuitenkin, että on outoa, että ihmisen pitää jollain tavalla miettiä omaa käyttäytymistään kaupungin hälinässä.

- Sen ei pitäisi olla niin. Asiaa ei kuitenkaan enää ajattele, kun on asunut pitkään Helsingissä. Kun sitten menee jonnekin muualle, vaikka Imatralle, niin sen huomaa, että miten siellä on helpompaa olla. Se johtuu juuri siitä, että kaupungeissa on suojausmekanismit päällä, vaikka ei edes sitä itse huomaa.

"Eräänlainen välitila"

Levyn teemana on kuitenkin Putron mukaan ihastuminen. Erilaisia ihastumiseen liittyviä hetkiä, jotka ovat varmasti monelle tuttuja.

- Levyllä on paljon ihastumisen tilanteita. Ihastuminen, joka on eräänlainen välitila. Jotain uutta on tapahtunut, mutta se ei ole vielä vienyt mihinkään lopulliseen tilanteeseen. Sitä ei ehkä tiedä, mitä toinen ajattelee sinusta ja niin edelleen. Siinä tilanteessa, kun kaikki on vielä auki, on jotain todella kiihottavaa, ilman sitä seksuaalista puolta.

Putron mukaan uuden albumin tekeminen oli tehdä hänestä hullun. Silti hän toivoo, että siitä olisi apua muille.

- Levyn esituotantoa tehtiin todella kauan. Aloin tekemään biisejä jo vuoden 2015 syksyllä, kun tein aikaisempaa levyä. Käytin luppoajat tähän. Kappaleet oli jo valittu albumille jo vuonna 2017. Silloin kesällä olikin jo ensimmäinen sessio. Tuntui kuitenkin siltä, että joku tässä kinnaa. Sitten tehtiin Suomessa toinen sessio, joka sekään ei tuntunut omalta. Sitten kolmas sessio kun aloitettiin, niin tehtiin siihen sellainen rock-tuotanto. Sekään ei ollut hyvä. Sitten vasta neljännellä kerralla tuli oivallus. Levy äänitettiin parissa päivässä tavalla, jolla minä ne keikoillakin soitan.

- Soundi olikin sitten se, millä mä soitan ne kappaleet. Piti kiertää aikamoinen lenkki, että näki sen lähellä olevan totuuden, hän naurahtaa.

Putro myöntääkin, että tässä asiassa hän lienee klassinen mieshahmo.

- Siinä mielessä myönnän olevani klassinen mieshahmo. Minun täytyy itse oivaltaa asioita. Vaikka joku tarjoaisi minulle sitä oikeaa ratkaisua, niin se ei tunnu hyvältä. Mieluummin teen sen oman väärän ratkaisun. Kun asiat keksii itse, niin sitten niihin vasta uskoo. Ilman uskoa on täysin turha tehdä mitään, hän päättää.

Levyn pääset kuuntelemaan alta.

Lue myös: "Kuoleman käsitteleminen oli vaikeaa" - Samuli Putro on pohtinut usein elämän suuria kysymyksiä

Lue myös: Samuli Putro kappaleistaan: "Ihmiset löytävät näitä ikääntymisen myötä"

Lue myös: Samuli Putro tiivisti maailman nykymenon uuteen levyynsä: "En muista nähneeni mitään vastaavaa"

Kilpailut

Uusimmat