Vaivaako ripuli antibioottikuurin jälkeen? Kyse voi olla Clostridium difficilestä
Jos ripuli on voimakasta ja jatkuu pitkään antibioottikuurin jälkeen, on syytä ottaa yhteys lääkäriin ja tutkituttaa, ettei kyseessä ole clostridium difficile.
- Se on suolistobakteeri, joka tuottaa myrkkyjä, tarkemmin sanottuna toksiini A:ta ja toksiini B:tä. Clostridium difficile -bakteerin aiheuttama ripuli liittyy lähes poikkeuksessa antibioottikuureihin. Oireet ovat vesiripuli, vatsakipu ja jopa kuumeilu, funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Paula Heinonen kertoo.
Bakteeri todetaan antamalla ulostenäyte. Lääkäriin on hyvä olla yhteydessä mahdollisimman pian, sillä bakteeri voi lisääntyä ja oireilu pahentua.
- En halua pelotella, mutta vakavan taudin muoto voi olla hengenvaarallinen, siksi on hyvä käydä antamassa ulostenäyte ja tutkituttamassa asia.
- Siihen saatetaan joutua määräämään lääke, mutta suoliston aktiivinen hoito on tässä tapauksessa erittäin tärkeää.
Suolistoa on siis syytä hoitaa tehostetusti sekä lääkekuurin aikana että sen jälkeen. Se puolestaan tarkoittaa oikeanlaista ruokavaliota.
- Vain soseutettua, höyrytettyä, lämmintä ja kasvisvoittoista ruokaa, joka on mahdollisimman helposti sulavaa. On hyvä syödä myös helliä kuituja, kuten psylliumia. L-glutamiini, probiootit, viherjauheet ja kylmäpuristetut luomuöljyt ovat hyväksi.
Heinonen huomauttaa, että paraneminen vaatii myös stressittömyyttä.
- Jos suolisto äryyntyy ja stressaantuu, niin siellä olevat hyvä bakteerit stressaantuvat ja kuolevat.
Terveyden Avaimet -ohjelma kuullaan Iskelmässä joka sunnuntai klo 9.00 sekä torstaisin klo 21.