Viikonlopun ruokaehdotukset: Syö edullisesti ja terveellisesti!
Kun budjetti on miinuksen puolella, ei ravintolaruoasta kannata sen kummemmin haaveilla. Myös kotikokkailu vaatii hieman luovuutta, kun ostoskoria ei voi täyttää millä vain. Harmillista kuitenkin on, että usein ihmiset mieltävät edullisesti syömisen tarkoittavan käytännössä halvoista vehnämakaroneista, nuudeleista, einespitsoista ja -hampurilaisista koostuvaa ruokavaliota.
Jos kuitenkin jaksat nähdä hieman vaivaa, vertailla hintoja ja viettää aikaa keittiössäsi, on sinun täysin mahdollista elää budjettisi sallimissa rajoissa ja ravita kehoasi terveellisestii. Muun muassa seuraavat ruoat syntyvät varsin edullisista raaka-aineista. Kaiken lisäksi nämä ateriat pesevät ravintoainepitoisuuksillaan einespitsat mennen tullen:
Pinaattikeitto
Pakastepinaateista ja maidosta syntyy varsin näppärästi kattilallinen pinaattikeittoa, jonka voi suurustaa esimerkiksi peruna- tai vehnäjauhoilla.
Kasvissosekeitto
Keitä kattilallinen kauden kasviksia ja soseuta ne maukkaaksi sosekeitoksi. Lisää mukaan hieman ruokakermaa, sulatejuustoa tai mausteita ja saat keittoon lisää makua ja rakennetta.
Soijarouhe-makaronilaatikko
Tee makaronilaatikko täysjyvämakaroneista ja korvaa jauheliha soijarouheella. Lisää laatikkoon esimerkiksi porkkanaraastetta tai pakastevihannessuikaleita niin saat ruokaan lisää väriä ja makua.
Kasviswok
Paista kasarissa iso satsi pakastevihanneksia. Mausta vihannekset haluamallasi tavalla. Lisää joukkoon esimerkiksi katkarapuja, papuja, jauhelihaa tai broilerisuikaleita.
Voit tehdä wokista helposti täyttävämpää, kun lisäät joukkoon esimerkiksi linssejä, täysjyväriisiä tai couscousia.
Uunijuurekset
Laita uunivuokaan kuutioiksi leikattuja porkkanoita, punajuuria, bataatteja, lanttuja ja perunoita. Lisää päälle hieman pippuria, suolaa ja oliiviöljyä. Keitä juuresten seuraksi esimerkiksi couscousia, täysjyväriisiä, kvinoaa tai ohraa.
Kasviskiusaus
Pakastevihannes- ja perunasuikaleista valmistuu vikkelästi simppeli kiusaus. Kaada jäiset suikaleet uunivuokaan ja lisää joukkoon ruokakermaa ja mausteita.
Salaatti
Pelkkä vihersalaatti on varsin kevyt ateria, mutta kun täydennät sitä keitetyillä kananmunilla, pavuilla, pähkinöillä, couscousilla, täysjyväpastalla, kvinoalla, linsseillä tai ohralla, saat kokonaisuudesta erittäin herkullisen ja täyttävän.
Munakas
Munakas, jota on ryhditetty esimerkiksi pavuilla, kasviksilla tai pähkinöillä on yksinkertainen, mutta sitäkin toimivampi arkiateria.
Broilerinkoivet riisi- tai kasvispetillä
Broilerinkoivet ovat yllättävän edullisia verrattuna valmiisiin suikaleisiin. Koivet ja lisuke valmistuvat uunissa samalla kertaa nopeasti, kun laitat ne samaan uunivuokaan.
Lisää vuoan pohjalle esimerkiksi täysjyväriisiä, kasvissuikaleita, uunijuureksia, couscousia, ohraa tai vaikka linssejä. Aseta koivet lisukepetin päälle ja lisää vuokaan nestettä, jos lisuke sitä vaatii. Tämän jälkeen ruoka on valmis uuniin laitettavaksi.
Lämpimät voileivät
Lämpimiä voileipiäkin voi valmistaa terveellisesti, kun kiinnittää huomiota leivän laatuun ja täytteisiin. Lisää ruis- tai täysjyväleipien päälle tomaattia, herkkusieniä, paprikaa, sipulia tai vaikka katkarapuja. Älä vuoraa leipiä isolla juustokasalla vaan käytä juustoa maltillisesti.
Voit myös tehdä toimivan kananmuna-juustokuorrutteen leiville, kun sekoitat keskenään hieman juustoraastetta ja kananmunaa. Kruunaa leivät esimerkiksi oreganolla, basilikalla tai rosmariinilla.