Kuva: Fotolia

Mitä ihmettä? Sikiöt tunnistavat jopa ihmiskasvot vatsan läpi

09.06.2017 20:45 - Senni Loikala

Tutkimuksessa odottavien äitien vatsaan heijastettiin valolla erimuotoisia kuvia. Sikiöt reagoivat eniten ihmiskasvoilta näyttäviin muotoihin.

Jo pitkään on tiedetty, että vauvat katselevat mielellään ihmisen kasvoja. Vastasyntyneet lapset, joiden näkökyky ei vielä ole kehittynyt aikuisen tasolle, napittavat tiuhaan imettävän äitinsä kasvoja. Monet vanhemmat myös laittavat hymynaamaa esittävän kuvan esimerkiksi hoitopöydän viereen vauvan iloksi.

Nyt tutkijat ovat kuitenkin selvittäneet, että pikkuisilla on mieltymys ihmisen kasvoja muistuttaviin muotoihin jo kohdussa. Tuloksista selvisi, että sikiöillä on joissain tilanteissa riittävästi valoa kohdussa, jotta ne pystyvät näkemään edes jollakin tasolla.

Tästä huolimatta tutkijat eivät kannusta raskaana olevia naisia heijastamaan kirkkaita valoja suoraan vatsaansa.

Sikiöt kääsivät kasvonsa kohti ihmiskasvoja

Tutkimukseen osallistui noin 40 odottavaa äitiä, jotka olivat raskausviikolla 34. Naisten raskausvatsaan heijastettiin valoja ja erilaisia kuvia. Osa kuvista esitti ihmisen kasvoja ja osa toisenlaisia muotoja. 

Sikiöt käänsivät kasvonsa todennäköisemmin kohti ihmisen kasvoja esittäviin kuviin, kuin toisenlaisiin muotoihin.

- Osoitimme tutkimuksellamme, että sikiö pystyy erottamaan erilaisia muotoja ja se suosii kasvoilta näyttäviä muotoja, tutkija Vincent Reid brittiläisestä Lancasterin yliopistosta kertoo.

- Tämä vauvojen mieltymys on ollut tiedossa jo vuosikausia, mutta ennen tätä sikiöiden näköä ei ole kunnolla tutkittu.

Syy, miksei sikiöiden näkökykyä ole Reidin mukaan tutkittu laajasti aiemmin, selittyy liian heikosta tekniikasta. Nykyään parhaimmat ultraäänilaitteet ovat kuitenkin jo niin tarkkoja ja laadukkaita, että niillä pystyy tutkimaan myös sikiön näköä ja käytöstä aiempaa tarkemmin.

Lue myös: 10 uskomatonta asiaa, joita vauvat tekevät kohdussa

Lue myös: Sikiö käyttäytyi odottamattomasti ultraäänikuvassa - videosta nettihitti

Lähde: Science Daily

Kilpailut

Uusimmat