Kuva: Shutterstock

Osaatko sinä oikeasti uida? Uimataidon määritelmä saattaa yllättää

08.06.2018 13:15 - Reija Saarinen

Suomessa uinti kuuluu opetussuunnitelmaan, mutta silti kaikissa kouluissa sitä ei järjestetä.

Uimataitoa moni pitää itsestäänselvyytenä, mutta todellisuudessa Suomessakin on paljon niin lapsia kuin aikuisiakin, jotka eivät osaa uida. Tilastojen mukaan suomalaislapsista joka neljäs ei osaa uida, vaikka kyseinen taito on kirjattu opetussuunnitelmaan.

- On aika hurjaa, että peruskoulun opetussuunnitelmaan kuuluu uiminen, mutta silti joka neljäs kuudesluokkalainen on uimataidoton. Uinti on ainoa "laji", joka opetussuunnitelmassa on määritelty pakolliseksi. On myös surullista, että maassa, jossa on vettä käytännössä joka puolella, uimataidon tilanne on näinkin huono, toteaa Viisaasti vesillä -kampanjan projektikoordinaattori Laura Sulkava.

Sulkavan mukaan Suomessa on olemassa sellaisia kuntia, joissa opetussuunnitelman mukaista uimaopetusta ei järjestetä lainkaan.

- Opettajien vastausten perusteella tavanomainen syy uimaopetuksen puuttumiseen on, että kunta ei varaa määrärahoja. Myös uimahallin läheisyys vaikuttaa, Sulkava jatkaa.

"Tärkeintä on, että ei hätkähdä"

Suomessa on käytössä sama uimataidon määritelmä, kuin muissakin Pohjoismaissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ihminen on uimataitoinen, jos hän syvään veteen pudottuaan ja pinnalle noustuaan pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, joista vähintään 50 metriä on uitava selällään.

- Tärkein pointti uimataidon määritelmässä on se, että ei hätkähdä sitä, jos pää menee veden alle veteen hypätessä, pääsee pintaan hyppäämisen jälkeen ja on valmis vielä uimaankin, Sulkava sanoo.

Laura Sulkava muistuttaa, että vettä ei tarvitse pelätä, mutta sitä pitää kunnioittaa. (kuva: Laura Sulkava)

Miten omaa uimataitoaan voi testata?

Vaikka itseään pitäisikin kohtuullisena uimarina, kannattaa taitoa testata tasaisin väliajoin. Erityisen tärkeää on, että veteen pulahtaa säännöllisesti.

- On todella tärkeää, että uimataitoa pidetään yllä ja käydään esimerkiksi säännöllisesti uimahallissa. Vesi on loistava elementti kuntoutukseen, kunnon kohottamiseen ja ihan vaan lutrailuun, Sulkava jatkaa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelkkä hallissa käyminen ei tarkoita sitä, että on uimataitoinen.

- Se että käy uimahallissa, ei tarkoita sitä, että taito on määritelmän mukainen. Usein ongelmaksi nousee veteen hyppääminen sekä se, että pään pitää käydä pinnan alla. Uimataito on hyvä testata ja tiedostaa, mitä eri osa-alueita siihen liittyy, muistuttaa SUH:n koulutussuunnittelija Tero Savolainen.

Lue myös: Haluaako lapsi mennä kavereiden kanssa rannalle? Kerratkaa ensin nämä säännöt ja neuvot

Kilpailut

Uusimmat