Kuva: Shutterstock

Uutta tutkimustietoa parasetamolin käytön riskeistä raskauden aikana - kumoaa aikaisempia tuloksia

30.04.2024 20:15 - Rebekka Silvennoinen

Mahdolliset riskit johtuvat todennäköisesti perimästä tai kasvuympäristöstä eivätkä parasetamolista, tutkimus osoittaa.

Uutispalvelu Duodecim uutisoi tuoreista ruotsalaistuloksista, joissa tutkittiin parasetamolin vaikutusta raskauden aikana. Parasetamoli on kivun ja kuumeen hoitoon tarkoitettu lääkeaine. 

Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, ettei parasetamolin käyttäminen raskauden aikana suurenna lapsen autismi- tai ADHD-riskiä, vaikka jotkin aikaisemmat tutkimukset ovat antaneet viittaa siihen suuntaan.

Myöskään älyllinen kehitysvammaisuus ei liity raskaudenaikaiseen parasetamolilääkitykseen, ruotsalaistulokset osoittavat. 

Tutkimus perustuu 2,5 miljoonan vuosina 1995–2019 syntyneen ruotsalaisen rekisteritietoihin. Tutkimuksessa lapsia seurattiin kymmenvuotiaaksi ja heistä seitsemän prosenttia oli altistunut parasetamolille raskauden aikana. 

Tutkimuksessa aluksi tulokset viittasivat pieneen kasvaneeseen riskiin, mutta kun vertailukohdaksi otettiin lasten sisarukset, jotka eivät olleet altistuneet parasetamolille raskauden aikana, yhteys katosi. 

Riskit eivät myöskään vaihdelleet parasetamoliannoksen suurentuessa.

Tutkijat siis epäilevät mahdollisten riskien johtuvan todennäköisesti perimästä tai kasvuympäristöstä eivätkä parasetamolista. Perheeseen ja kasvuympäristöön liittyvät seikat luultavasti selittävät myös aiemmissa tutkimuksissa havaitut yhteydet, kirjoittaa Uutispalvelu Duodecim. 

Kuitenkin kaikkien lääkkeiden käyttöä raskauden aikana, myös parasetamolin käyttöä tulee huolella harkita ja käyttää mahdollisuuksien mukaan ainoastaan tilapäisesti tai vain tarvittaessa annostellen. Neuvottele tarvittaessa lääkärin kanssa asiasta.

Lue myös: Dementiapotilaille määrätään usein psykoosilääkkeitä - tuore tutkimus osoittaa laajat haitat

Lue myös: Tiedätkö miten paljon proteiinia sinun tulisi päivittäin syödä? Katso, mikä on saantisuositus

Lue myös: Kosmetiikkaa markkinoitu virheellisesti syyhypunkin hoitoon

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Kilpailut

Uusimmat