Kuva: Shutterstock

THL toteuttaa uudenlaisen tutkimuksen - nuorten ravitsemuksessa kehitettävää

31.10.2024 08:15 - Vilma Toikka

Tutkimuksen tavoitteena on edistää nuorten terveyttä.

Thl toteuttaa nuorten ruoankäyttöä ja ravintoaineiden saantia koskevan kansallisen nuorten ravitsemustutkimuksen lukuvuonna 2024–2025. Suomessa ei ole aiemmin tehty vastaavaa tutkimusta. Tutkimuksesta saatavia tietoja tarvitaan päätöksenteon tueksi, jotta nuorten terveyttä sekä kestävää ja terveellistä ravitsemusta voidaan edistää.

Tutkimus toteutetaan haastattelemalla nuoria heidän syömisistään ja juomisistaan. Joiltakin nuorilta otetaan myös verinäytteet, jotta saadaan tietoa ravitsemustilasta ja aineenvaihdunnasta.

Tiedonkeruu tutkimukseen käynnistyi syyskuussa, ja siihen kutsutaan yli 3000 nuorta eri puolilta Suomea. Osallistujat ovat peruskoulun 7. ja 9.luokan sekä toisen asteen 1. ja 2. vuoden opiskelijoita. Tutkimuksessa mukana olevien kuntien ja koulujen valinnassa on otettu huomioon maantieteelliset ja sosioekonomiset alueet mahdollisimman laajasti. 

Tutkimuksesta saatavia tietoja voidaan hyödyntää alueellisessa ja kansallisessa päätöksenteossa, terveydenhuollossa, ruokapalveluissa ja elintarviketeollisuudessa.

Esitutkimuksessa huolestuttavia piirteitä

Syksyllä 2021 toteutettiin nuorten ravitsemustutkimuksen esitutkimus Helsingissä ja Tampereella. Tutkimukseen osallistui noin 100 14–16-vuotiasta nuorta. 

Esitutkimuksessa havaittiin nuorten syövän liian vähän kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Lisäksi pojilla esiin nousi runsas punaisen ja prosessoidun lihan käyttö. Useimpien ravintoaineiden saanti jäi myös nuorilla vähäiseksi suosituksiin verrattuna.

Tutkimusprofessori ja tutkimuksen vastuullinen johtaja Suvi Virtanen sanoo, että esitutkimuksen perusteella Suomessa tulee toteuttaa koko maan perusteellinen tutkimus. Virtanen painottaa, että nuoruusiän ravitsemuksella ja ruokatottumuksilla on pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin.

- Heikko ravitsemus kasvuiässä altistaa ylipainolle, sairauksille ja useille sairauksien riskitekijöille sekä on yhteydessä psyykkiseen hyvinvointiin, Virtanen täsmentää. 

Lue myös: Helppo arkiresepti pelastaa kiireen keskellä ja tuo lautaselle sadonkorjuun makuja

Lue myös: Norovirusta vastaan testataan rokotetta

Lue myös: Yle: Vapettajia joutunut sairaalaan vakavan keuhkovaurion vuoksi

Lähde: Thl

Kilpailut

Uusimmat