THL:n uusi raportti paljastaa karuja tietoja suomalaisten alkoholinkäytöstä
Alkoholinkulutus on THL:n uuden raportin mukaan kokonaisuudessaan vähentynyt. Siitä huolimatta tilannetta ei voi varsinaisesti pitää positiivisena, sillä riskikäytön määrä on edelleen korkea.
Alkoholin riskikäyttö on yleistä, sillä alkoholista aiheutuvien terveyshaittojen riskiryhmissä on yhä 11 prosenttia 20-79-vuotiaista suomalaista, mikä tarkoittaa jopa 450 000 henkilöä. Pitkäaikaisen käytön terveyshaittojen riskiraja on miehillä yli 14 annosta ja naisilla yli 7 annosta alkoholia viikossa.
Humalahaittojen riskille puolestaan altistuu kuukaudessa 23 prosenttia 20–79-vuotiaista eli noin 940 000 ihmistä, jotka juovat kerran kuussa vähintään viisi annosta kerralla.
Alkoholin riskikäyttö on kuitenkin maltillisesti vähentynyt edellisestä THL:n Juomatutkimuksesta, joka toteutettiin vuonna 2016. Kun nyt riskiryhmissä on 11 prosenttia, oli tuolloin vastaava lukema 13 prosenttia. Humalatilaan liittyville riskeille altistui puolestaan silloin 26 prosenttia.
THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä pitää alkoholinkäyttöä kuitenkin edelleen huolestuttavana, varsinkin kun sillä tähdätään usein juuri humalaan.
- Vaikka säännöllinen alkoholinkäyttö ja riskikäyttö ovatkin hieman vähentyneet, erityisesti humalajuominen on edelleen tavallista. Yhteensä noin kolme neljäsosaa kaikesta Suomessa juodusta alkoholista liittyy riskikäyttöön, joko humalajuomiseen tai pitkäaikaisen alkoholinkäytön terveysriskeihin, Mäkelä sanoo.
THL:n tilastojen mukaan vuonna 2023 miehet keskimäärin käyttivät puhdasta alkoholia keskimäärin 13 litraa vuodessa. Tämä tarkoittaisi selvää viikoittaisen riskirajan ylittämistä, sillä määrä vastaa 17 alkoholiannosta viikossa. Naiset puolestaan käyttivät vuodessa viisi litraa puhdasta alkoholia eli noin kuuden alkoholiannoksen verran viikossa, mikä pysyi vielä juuri ja juuri riskirajan alapuolella.
Lue myös: Alkoholittomat siiderit testissä, yksi nousi ylitse muiden: "Tässä maistuu kesä"
Lue myös: Missä päin Suomea alkoholia kuluu eniten? THL:n raportti kertoo eroista alueiden välillä
Lähde: THL