Kuva: Shutterstock

Iltavirkut kokevat työkykynsä aamuvirkkuja heikommaksi, selviää suomalaistutkimuksesta

24.02.2021 12:15 - Reija Saarinen

Aamuvirkkuihin ja päivätyyppeihin verrattuna iltavirkut pärjäsivät huonommin kaikilla uneen ja terveyteen liittyvillä osa-alueilla, joita tutkimuksessa selvitettiin.

Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan iltavirkut kokevat työkykynsä heikommaksi jopa kaksi kertaa useammin kuin aamuvirkut. Tulosten mukaan iltavirkuilla miehillä voi olla myös kohonnut riski päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Aamuvirkkuihin verrattuna iltavirkut myös nukkuivat vähemmän, kärsivät useammin unettomuudesta sekä sosiaalisesta jetlagista. Iltavirkut olivat aamuvirkkuja useammin työttömiä ja naimattomia, mutta toisaalta iltavirkuista naisista useampi oli korkeasti koulutettu ja korkeammassa asemassa työelämässä aamu- ja päivätyypin naisiin verrattuna.

Ihmiset voidaan jakaa sisäisen vuorokausirytminsä perusteella aamu-, päivä- ja iltatyyppeihin. Kronotyyppi on pitkälti geneettinen ominaisuus. Siihen kuitenkin vaikuttavat myös ympäristötekijät, työaikataulut ja perhe-elämä. 

- Ehdotamme, että kronotyyppi otetaan huomioon työkyvyn tukemisessa, terveyden edistämisessä ja toki mahdollisuuksien mukaan työaikataulujen suunnittelussa, professori Leena Ala-Mursula sanoo.

Tutkimuksessa oli mukana 2 672 miestä ja 3 159 naista. Se toteutui Oulun yliopistossa Elinikäisen terveyden tutkimusyksikön ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijoiden yhteistyönä.

Lue myös: Mitä kysyä työhaastattelijalta? 10 merkityksellistä ja vaikuttavaa kysymystä työnantajalle

Lähde: Oulun yliopisto

Kilpailut

Uusimmat