Suomalaisen perheenäidin kirjoitus: "Elämä vauvan kanssa voi olla myös helppoa!"
"Sellainen yllätys, että elämä voi olla parempaa ja jopa helpompaa vauvan kanssa kuin ennen vauvaa. Nukun paremmin (8-9 tuntia yössä katkeamatonta unta, kuten vauvakin), liikun hyvin, pysyn positiivisempana ja valppaampana, minun on helpompi ottaa omaa aikaa myös parisuhteessa, sillä jaamme molemmille vauvatonta aikaa tarpeen mukaan. Käymme myös ulkona syömässä koko perhe, ja näemme ystäviämme. Turhat ärsyyntymiset menevät paljon nopeammin ohi, koska niihin ei vaan jaksa käyttää aikaa. Haluan jakaa tällaisenkin kokemuksen vauva-arjesta."
Ylläolevan Facebook-päivityksen julkaistuaan Seksi ja läsnäolo -teoksen kirjoittaja Mitra Vasara sai paljon positiivista palautetta äideiltä, minkä vuoksi innostui kirjoittamaan blogitekstin Naiseuden voima -sivustolle. Hän halusi tuoda ilmi sen, ettei vauvan kanssa eläminen tuo mukanaan vain väsymystä, univajetta ja huonosti hoidettua parisuhdetta. Elämä voi pienen ihmisen kanssa tuntua jopa paremmalta kuin ennen.
"Halusimme mieheni kanssa molemmat lasta. Mielessäni kävi alkuvaiheessa muutamia pelkoja, sillä olin kuullut paljon tarinoita siitä, miten uuden vauvan kanssa elämä hankaloituu: äiti on jatkuvasti väsynyt, isä ei osaa auttaa, parisuhteelle ei ole lainkaan tilaa, vauva ei nuku hyvin ja itkee paljon. Pohdimme mieheni kanssa asiaa toiselta kannalta, jättäen pelot ja toisten ihmisten tarinat pois ajatuksistamme: koska haluamme molemmat lasta, miksei elämänlaatumme voisi parantua lapsen saamisen myötä? Olen halunnut lasta pitkään, joten enkö voisi kokea täyttymystä ja rauhaa vauvan saatuani?" Kirjoittaa Mitra Vasara.
"Toiveissamme oli terve lapsi, ja sellaisen vastaanotimme kiitollisina. Aika TAYSin perhehuoneessa oli hienoa. Saimme kaiken mahdollisen tuen ja avun, mitä olisimme voineet pyytää. Hoitajat olivat läsnäolevia, inhimillisiä, avuliaita ja empaattisia. Toimimme tiiminä, jossa minä hoidin imetyksen, mieheni vaipanvaihdot ja pesut. Näin molemmat saivat mahdollisuuden tutustua vauvaan viettämällä hetkiä pienokaisen kanssa kahdestaan. Molemmat pystyivät myös ottamaan vartin taukoja ja käymään ulkona haukkaamassa happea toisen hoitaessa vauvaa. Mieheni oli siis alusta asti mukana vauvanhoidossa, innokkaana ja täysin omasta halustaan."
Pariskunta hoitaa edelleen lasta samalla työnjaolla, vaikka aviomies käykin tällä hetkellä töissä ja Vasara on lapsen kanssa päivisin.
"Vapaa-ajallamme käymme yhdessä ulkona syömässä, kävelyillä ja kyläilemässä. Kun vauva nukkuu päiväunia, keskustelemme sekä otamme aikaa hellyydelle ja hieronnalle. Ennen vauvaa sorruimme paljon helpommin turhista asioista riitelemiseen. Nyt käymme erimielisyydet läpi hyvin nopeasti, sillä haluamme käyttää aikamme elämästä nauttimiseen emmekä turhaan jankkaamiseen."
Vasara oivalsi erään tärkeän asian lapsen nukkumiseen liittyen luettuaan Pamela Durckermanin kirjan Kuinka kasvattaa bebe.
"Druckermanin mukaan ihmisen unisykli on kahden tunnin mittainen. Vauva ei osaa vielä yhdistää näitä eri syklejä toisiinsa, vaan heräilee niiden välissä. Vanhemman tulee malttaa odottaa hetkinen, jotta vauva oppii nukahtamaan syklistä toiseen. Jos vanhemmat eivät anna hänen kokea tätä, vaan nostavat vauvan välittömästi syliin, kun tämä inahtaa, he saattavat itse asiassa herättää vauvan. Tämä saattaa nimittäin inahtaessaan olla unisyklien välissä, olematta täysin hereillä."
"Jos vauvalle alkaa antamaan tässä vaiheessa rintaa nukuttaakseen hänet uudestaan, ei vauva opi yhdistämään unisyklejään toisiinsa itsekseen. Sen sijaan hän oppii, että nukahtaakseen uudestaan hän tarvitsee rintaa. Parin tunnin välein herääminen stressaa sekä vauvaa että vanhempia. Unisyklin opettelemisen mahdollistaminen on yksi keino helpottaa yöunien pidentymistä."
Lue Mitra Vasaran koko kirjoitus täältä, ja muista, että