Kuva: AOP

Ruotsalaistähti Carola homokommenteistaan: “Surullista että ne otetaan edelleen esille”

12.08.2016 15:45 - Iiro Myllymäki

Helsingissä lauantaina konsertoiva Carola syyttää mediaa lausuntojensa väärin tulkitsemisesta ja vakuuttaa, ettei hänellä ole koskaan ollut mitään homoseksuaaleja vastaan.

Ruotsalainen popin ja iskelmän supertähti ja vuoden 1991 euroviisuvoittaja Carola Häggkvist, 49, konsertoi lauantaina Suomessa Helsingin Finlandia-talossa. Suomalaisille parhaiten euroviisuhiteistään Främling, Fångad av en stormvind ja Invincible tuttu Carola aikoo esittää konsertissaan kappaleita koko yli 30 vuotta käsittäneen uransa varrelta.

Voice.fi tavoitti tähden puhelinhaastatteluun. Nainen kuvailee konserttiaan ”elämän juhlistamiseksi”.

- Haluan ihmisten saavan keikalta valoa sydämiinsä ja haluan yleisön kykenevän sekä itkemään että voimaantumaan. Toivon, että ihmiset nousevat ylös ja tanssivat, Carola kuvailee.

Carola oli keikkailemassa Vaasassa heinäkuun lopussa saman kiertueen tiimoilta. Naisen kokemuksen mukaan suomalaisyleisö vaatii oman aikansa lämmetäkseen. Vaasassa yleisö lämpeni naisen mielestä vasta tunnin mittaisen keikan puolivälissä.

- Suomalaisyleisö ei oikein tiedä, mitä odottaa. Vähän aikaa keikkaa katsottuaan he ymmärtävät, että olen aito ja puhun suoraan sydämestäni ja tiedän, mistä elämässä on kyse, Carola kertoo.

Carola Ateenan euroviisuissa 2006 (kuva: AOP)

Lordi ei pelottanut

Avoimesti kristillisestä uskostaan puhunut tähti kilpaili viimeksi euroviisuissa vuonna 2006. Tällöin Suomen Lordi vei kirkkaimman valokeilan ja voiton ruotsalaisen ennakkosuosikin nenän edestä, ja mediassa huhuttiin, ettei Carola suhtautunut kovin suopeasti karuihin hirviöhahmoihin. Puhuttiin jopa, että Carola olisi pelännyt Lordia, mutta naisen mukaan nämä olivat vain revitteleviä ja valheellisia otsikoita.

- Bändin jäsenet tulivat puhumaan minulle ja sanoivat, etteivät he ole pahoja, vaan päinvastoin. He sanoivat olevansa fanejani. Yleensä hard rock -miehet ovat hyvin suloisia kaikkien niiden nahka-asujen alla ja he edelleen syövät äitiensä lihapullia, Carola kuvailee.

Carolalla ei ole tällä hetkellä intoa osallistua euroviisuihin uudelleen. Naisen mielestä nyt euroviisuissa on tilausta nuorille, uusille artisteille. Carola ei tunnustaudu euroviisufaniksi eikä edes katso kilpailua joka vuosi.

- Luojan kiitos elämäni on muutakin kuin euroviisuja. Vaikka on viisuvoittaja, ei koko elämää tarvitse rakentaa sen ympärille, Carola sanoo.

Kuvaili homoutta "luonnottomaksi"

Vaikka Carola on Ruotsissa hyvin rakastettu artisti, hän on ollut julkisuudessa myös kyseenalaisessa valossa. Jo vuodesta 1991 alkaen naisen kommentit homoseksuaalisuudesta ovat herättäneet kohuja. Esimerkiksi vuonna 2001 nainen joutui myrskyn silmään kommentoituaan Ruotsin QX-lehdelle, että homous tulee aina näyttäytymään hänelle ”luonnottomana”.

Nykyään nainen on hyvin tarkka sanomisistaan, sillä hän kokee usein tulleensa väärinymmärretyksi median taholta.

- Se on ollut rankkaa. En ole koskaan halunnut homoille mitään pahaa. On surullista, että nuo kommentit otetaan edelleen esille. En halua syrjiä ketään. Sanomisiani on tulkittu väärin, Carola sanoo.

Carola ensimmäisissä euroviisuissaan 1983 (kuva: AOP)

Teiniromanssi naisen kanssa

Vuonna 2014 Carolan homonäkemyksiin avautui täysin uusi kulma, kun Ruotsin Vain elämää -ohjelmassa nainen kertoi kokeneensa teini-ikäisenä suurta vetovoimaa toista naista kohtaan. Carola ei koe olleensa rakastunut, mutta naisten kokeilut yltyivät fyysisellekin tasolle. Carola on tyytyväinen, että kertoi avoimesti asiasta, mutta etukäteen suunniteltu hänen lausuntonsa ei ollut.

- Oli tärkeää, että avauduin asiasta. Näin pystyin rakentamaan siltoja ja ymmärrystä seksuaalivähemmistöihin. En ollut suunnitellut sanovani asiaa tv:ssä.

Carola toivoo, että kirkossa ymmärrettäisiin Jumalan rakkauden olevan tasa-arvoinen kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

- Meidän ei tulisi tuomita toisiamme, vaan kunnioittaa toisiamme ja löytää totuus ja rakkaus. Me kirkossa voimme avautua enemmän ja osoittaa enemmän kunnioitusta. Kunnioitusta tarvitaan molempiin suuntiin.

Lue myös: Kolumni: Suomeen euroviisuvero - tuotoilla ostetaan huippuartisti edustamaan Suomea

Kilpailut

Uusimmat