Kuva: Shutterstock

Vankilapsykologi paljastaa, mitkä tekijät nostavat rikoksen uusintariksiä - yllättääkö?

29.01.2019 18:45 - Reija Saarinen

Taru Hakulisen mukaan menneisyys ei täysin määritä ihmistä.

Sörnäisten vankilassa vankilapsykologina työskentelevä Taru Hakulinen kertoo Selli-sarjan tuoreimmassa osassa muun muassa siitä, millaisia ovat ne tekijät, jotka nostavat rikoksen uusintariskiä.

Vuodesta 2005 saakka vankeinhoidossa töissä olleen Hakulisen mukaan on olemassa sekä staattisia että dynaamisia tekijöitä.

- On olemassa niin sanotusti staattisia riskitekijöitä. Esimerkiksi kertalaisuus nostaa jo heti riskiä. Samoin kuin nuorena aloitettu rikosten tekeminen. Jos sitten puhutaan esimerkiksi seksuaalisrikollisesta, niin vaikuttaa sekin, että onko uhri tuttu vai tuntematon. Jos tuntematon, riski on suurempi, Hakulinen kertoo Janica Saxelinin haastattelussa.

- Dynaamiset tekijät ovat sitten niitä, joihin me voimme vaikuttaa. Esimerkiksi päihdeongelmat ja koulutuksen puute. Monilla koulutus on puutteellista ja se voi joskus olla se keskeinenkin tekijä. Samoin se sosiaalinen ympäristö, se saattaa määrittää paljon.

"Minä en tuomitse ketään"

Hakulinen kohtaa työssään ihmisiä, joiden menneisyys saattaa olla täynnä karujakin yksityiskohtia. Siitä huolimatta hän osaa kohdata ihmisen ihmisenä.

- Itse ajattelen sen itse niin, että tuomiot on jo jaettu. Minä en tuomitse ketään, mutta minun ei myöskään tarvitse hyväksyä niitä rikoksia. Sitä tuskin kukaan edes olettaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etten pystyisi kohtaamaan heitä ihmisinä, Hakulinen toteaa.

Hän peräänkuuluttaakin oikeuksia, joita jokaisella on. Rikoksistaan huolimatta.

- Siitä huolimatta mitä joku on tehnyt, hänellä on oikeuksia. Näen oman roolini niin, että voin olla se lenkki, joka auttaa siinä, ettei ihminen jatkossa tekisi niitä kamalia asioita. En näe rooliani sellaisena pään silittelynä, vaan ajattelen, että yksi suuri tavoite on se, että tämä ihminen ei tee enää näin.

Hakulinen uskoo myös, että vaikka menneisyys olisi rikollisessa maailmassa, on aina mahdollisuus muuttaa elämän suuntaa.

- Menneisyys ei määritä ihmisen tulevaisuutta täysin. Kyllä se mitä ihminen on tehnyt, saattaa ennustaa tulevaa käytöstä. Jos toistuvasti on syyllistynyt väkivaltaan, niin riski on suuri jatkossakin. Silti uskon siihen, että ihmisellä on mahdollisuus muuttua ja kasvaa. Menneisyydestä huolimatta muutos on mahdollinen. Se voi vaatia paljon töitä ja sen lisäksi myös oikean ajankohdan

Miten eristyksissä oleminen vaikuttaa ihmiseen? Entä mitä mieltä Hakulinen on työhönsä osotetuista määrärahoista? Sen saat selville, kun kuuntelet koko haastattelun alta.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot. 

Lue myös: Niko,21, on käyttänyt amfetamiinia 17-vuotiaasta asti: "Haaveilen peruselämästä"

Lue myös: Kolmen lapsen isä Jani istuu tuomiota murhasta: "Olen yrittänyt olla lapsille rehellinen"

Lue myös: Janne istuu elinkautista murhasta: "En tule koskaan vaatimaan uhrien omaisilta anteeksiantoa"

Kilpailut

Uusimmat