"Syöttiläs, keittiöapulainen, peruskokki..." - katso listalta, millainen isä olet keittiössä
Vanhemmat pystyvät vaikuttamaan siihen, millaiset elämäntavat lapsi omaksuu myöhemmin elämässään. Perheen yhteiset ruokailuhetket ovat tärkeitä motivaattoreita tällä matkalla.
RadioPlayn Isälokero-podcast-sarjan uusimmassa jaksossa bloggaavat opettajaisät Antti Kanto ja Otto Kallioranta erittelevät, miten eri tavoin isät voivat suhtautua ruoanlaittoon ja ravitsemuksen merkitykseen lapsiperheessä. Kanto ja Kallioranta jakoivat isät neljään kastiin sen perusteella, millainen rooli iseillä on keittiössä.
Listausta ei kannata lukea kuin piru Raamattua, vaan huumorilla. Tunnistatko itsesi tai muita isejä Kannon ja Kalliorannan jaottelusta?
Syöttiläs
Tämä isä osaa työntää ruokaa suuhunsa haarukalla, mutta siihen se jää. Hän ei kokkaa lainkaan, vaan jättää ruoanlaiton kumppaninsa harteille. Äiti on sidottu kotiin, sillä isällä on monissa asioissa peukalo keskellä kämmentä, eikä hän välttämättä pärjää lyhyitä aikoja pidempään yksin lasten kanssa.
Ruoanlaiton vältteleminen kulkee isällä geeneissä. Hänen oma isänsä on samanlainen tässä asiassa.
Keittiöapulainen
Tämä isä auttaa ruoanlaitossa, kunhan hän saa kumppaniltaan selkeät ohjeet. Hänet voi bongata keittiöstä kuorimasta perunoita tai muista avustavista tehtävistä. Hän hoitaa ruokaostokset, kunhan kumppani on tehnyt kauppalistan valmiiksi.
Isä ei ole innostunut ruoanlaitosta, joten ei myöskään anna lapsilleen kipinää. Tästä huolimatta hän teroittaa mielellään veitset ja häärää savustuslaatikon kimpussa mökin terassilla.
Tämä isä tahtoo istahtaa valmiiksi katettuun pöytään ja odottaa saavansa tarjoilua. Ruokailun jälkeen ei siirrä likaisia astioita astianpesukoneeseen.
Peruskokki
Tämä isä laittaa ruokaa useamman kerran viikossa. Hänellä on muutama luottoresepti, joihin hän turvautuu viikosta toiseen. Rohkeutta tai kokeilunhalua tältä isältä ei löydy keittiössä.
Ruokailun ainoa merkitys isälle on, että sillä saa vatsansa täyteen. Häntä eivät kiinnosta ruoan terveellisyys, eettisyys, raaka-aineiden puhtaus tai alkuperä. Myöskään kokkiohjelmia hän ei katso koskaan.
Isä käy mielellään ravintoloissa, mutta tilaa aina saman hyväksi havaitsemansa aterian.
Huippukotikokki
Tämä isä innostaa lapsensa mukaan ruoanlaittoon. Jälkikasvu ei nirsoile, vaan on tottunut maistamaan kaikkea simpukoista heinäsirkkoihin. Tästä huolimatta isä ei pakota lapsiaan syömään, jos lapset eivät pidä jostakin ruoasta.
Ruoan eettisyys, raaka-aineiden puhtaus ja kasvissyönti ovat isälle sydämen asioita. Isä pitää huolen, että ikkunalaudalla, parvekkeella tai jopa omalla viljelypalstalla kasvaa yrttejä.
Hän leikittelee reseptien kanssa ja keskustelee ruoanlaitosta intohimon kipinä katseessaan. Hän saattaa jopa pitää ruokablogia.
Kuuntele Isälokero-podcast-sarjan Isä ruokakasvattajana -jakso täältä!
Uutisoimme aiemmin erilaisista isätyypeistä. Katso hauskalta listalta, tunnistatko itsesi!