Joutuisivatko Suomen varusmiehet Naton sotiin? Asiantuntijat vastaavat Iltalehdelle
Nato-keskustelu on Suomessa lähtenyt rivakasti liikkeelle sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi helmikuun lopulla Ukrainaan.
Mahdollinen Nato-jäsenyys on herättänyt paljon keskustelua, ja myös huolta, siitä, millainen Suomen asema olisi muiden maiden sotatilanteissa. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja ja Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg ja Helsingin yliopiston valtiotieteiden tohtori, Nato-asiantuntija Iro Särkkä kommentoivat Iltalehdelle Nato-keskusteluun liittyviä väitteitä.
Ensimmäiseksi Forsberg ja Särkkä kommentoivat väitettä, että Suomen varusmiehet joutuisivat Naton sotiin, jos Suomi liittyisi Natoon.
Forsberg: Tuskin totta. Sellaista skenaariota ei ole kovin helppo hahmottaa, missä varusmiehet joutuisivat osallistumaan Naton sotaan, mikäli Suomeen ei hyökättäisi. Varusmiehet puolustavat Suomea.
Särkkä: Ei pidä paikkaansa. Nato-operaatioihin lähetettäisiin ammattisotilaita tai vapaaehtoisia reserviläisiä.
Yksi huolta herättänyt uskomus on ollut myös se, että Suomeen sijoitettaisiin ydinaseita. Pitääkö tällainen uskomus paikkansa?
Forsberg: Tuskin totta. Voidaan toki kuvitella tilanne, jossa Suomen päättäjät eivät edustakaan kansan tahtoa, mutta se on epätodennäköistä. Ylipäätään on epätodennäköistä, että Nato haluaisi sijoittaa Suomeen ydinaseita.
Särkkä: Ei pidä paikkaansa. Suomeen ei sijoiteta ydinaseita, jos Suomi ei niitä tänne halua – ydinaseiden sijoittaminen Suomeen ei olisi Suomen ulkopoliittisen linjan mukaista ja ei täten edes varteenotettava vaihtoehto.
Voit lukea kaikki vastaukset Iltalehden sivuilta.
Ukrainan kriisi alkoi jo vuonna 2014, kun Venäjä valtasi Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan.
Lue myös: Ukrainan presidentti piti yllätyspuheen Grammy-gaalassa - "Tukekaa meitä millä tahansa keinoin"
Lue myös: HS: Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, onko Suomessa syytä pelätä? Presidentti Sauli Niinistö kommentoi
Lähde ja koko juttu: Iltalehti