Hävikkiä torjutaan nyt myös Alepoissa - uudenlainen käytäntö myymälöihin
Alepasta voi kauppareissulla pian irrota tavallista huokeampaan hintaan hedelmiä ja vihanneksia. Kauppaketju ottaa hävikin torjunnassa käyttöön uudenlaisen myyntitavan, Hyvikkihevin, jolla pyritään saamaan myydyksi halvemmalla muutoin hävikkiuhan alla olevia hedelmiä ja vihanneksia.
Hyvikkihevi alentaa syömäkelpoisten, mutta parhaat päivänsä nähneiden hedelmien ja vihannesten myyntihinnan euroon per kilo. Ne ovat myynnissä erillisessä korissa, josta asiakas saa kiloon valita itselleen sopivan lajitelman eri hedelmiä ja vihanneksia. Uudistus tuli käyttöön lähes kaikissa Alepoissa toukokuussa.
Suurin osa hävikistä syntyy hedelmistä ja vihanneksista
S-ryhmän omistavan HOK-Elannon tiedotteessa kerrotaan, että uudistus on erityisen tarpeellinen, sillä merkittävä osa myymälän hävikistä tulee nimenomaan vihanneksista ja hedelmistä. Hävikin saaminen hyötykäyttöön hyödyttää sekä kauppaa että asiakasta.
"Merkittävä osa kaupan hävikistä tulee hedelmistä ja vihanneksista. Hyvikkihevi on loistava tapa välttää täysin syömäkelpoisten hedelmien ja vihannesten päätymistä hävikkiin, ja asiakkaat saavat tuotteita halvempaan hintaan. Tämä on siis win-win-tilanne sekä asiakkaille että kaupalle", kertoo tiedotteessa HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki.
Tärkeä uudistus sai alkunsa Alepan myymälähenkilökunnan aloitteesta. Myös S-ketjun punalapputuotteiden tupla-ale illalla oli aikanaan henkilökunnan oma keksintö.
"Myymälähenkilökunnan merkitystä tällaisten vastuullisuustoimien ideoijana arvostan kovasti, sillä usein heillä on myös konkreettisia näkemyksiä siitä, mikä toimii käytännössä ja mikä ei. Tämän toimintamallin kokeiluvaiheessa hiottiin vielä lopullista muotoa ja nyt toivomme, että myös asiakkaat löytävät nämä tuotteet", Kattilamäki jatkaa.
Alepa ei ole hävikkivihannesten hyödyntämisessä aivan pioneeri, sillä aiemmin esimerkiksi kauppaketju Lidl on lanseerannut niin sanotut hävikkilaatikot, joissa voi ostaa ikään kuin könttinä erilaisia hävikkiin menossa olevia vihanneksia ja hedelmiä. Myös muualla S-ryhmässä hävikkiä torjutaan muun muassa punalaputetuilla tuotteilla etenkin ilta-aikaan.
Lue myös: Pidä ruoka tuoreena pidempään ja vältä hävikki - 6 toimivaa vinkkiä