Kuva: Shutterstock

Paljonko rahaa vastavalmistuneelle? Asiantuntija kertoo

30.05.2024 19:15 - Nina Turunen

Asiantuntija kertoo, mikä on sopiva summa valmistuvan rahalahjalle.

Useissa kotitalouksissa vietetään tulevana viikonloppuna valmistujaisia. Kutsun saaneet vieraat usein pohtivat, mikä on sopivin tapa muistaa tuoreita ylioppilaita ja ammattiin valmistuvia. Raha on kuitenkin usein vastavalmistuneelle kaikkein mieluisin lahja, koska sen voi laittaa säästöön ja käyttää haluamallaan tavalla. 

Sopivin summa rahalahjaksi on noin 50 ja 100 euron väliltä. OP Ryhmän Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista 70 prosenttia kokee tämän summahaitarin olevan sopivin. Sukupuolien välillä oli eroja, kun lahjasumma kasvoi. Kyselyn miesvastaajista 15 prosenttia katsoi sopivaksi lahjaksi yli 100 euroa ja 9 prosenttia yli 150 euroa. Naisvastaajien keskuudessa vastaavat luvut olivat 13 ja 3 prosenttia.

- Vaikka käteisen antaminen lahjaksi onkin vakiintunut tapa ja koetaan henkilökohtaisemmaksi, on ilahduttavaa huomata, että monet ovat alkaneet käyttää myös muita tapoja lahjoittaa rahaa. Esimerkiksi mobiilimaksaminen ja suoraan tilille maksaminen ovat yhä suositumpia. Monet antavat lahjaksi onnittelukortteja, jotka sisältävät maininnan lahjoitetusta summasta, OP Ryhmän maksamisen palveluista vastaava Katariina Säntti kertoo.

Monen kotitalouden taloudellinen tilanne on heikentynyt inflaation, kohonnoiden korkojen ja nousseiden energiakustannusten myötä. Rahalahjan antaminen voikin nykyisin tuntua huventuneessa lompakossa kovalta sijoitukselta.

- Ymmärrämme, että monilla meistä voi olla elämäntilanteita, joissa pienikin summa voi tuntua suurelta. Siksi on hienoa huomata, että yhä useammat kokoavat yhteislahjoja kaveriporukan tai sukulaisten kesken, Säntti sanoo.

OP Ryhmän huhtikuussa 2024 toteutettuun kyselytutkimukseen vastasi internetpaneelissa yli 16-vuotiaita suomalaisia yhteensä 3533.

Lue myös: Ruokavirastolta tärkeä muistutus kesäleipureille

Lue myös: Tiedätkö mikä on sopiva pukukoodi valmistujaisiin? Kauanko juhlissa saa viipyä? Asiantuntija vastaa

Lähde: OP Ryhmä 

Kilpailut

Uusimmat