Kuva: Shutterstock

Siilit joutuvat taas ruohonleikkureiden silpomiksi - näin suojelet siilejä pihamaallasi

05.06.2024 18:15 - Sanni Seppä

Ruohonleikkurit ja trimmerit voivat aiheuttaa siilille vakavia vammoja.

Robottiruohonleikkurit ja trimmerit voivat aiheuttaa siileille ja muille pieneläimille hengenvaarallisia vammoja, muistuttaa Turun Eläinsuojeluyhdistys (TESY). Yhdistys kertoo, että he ovat saaneet jo nyt ilmoituksia leikkureiden silpomiksi joutuneista siileistä. 

"Tänään meille Turun Eläinsuojeluyhdistykselle toimitettiin siili, jolta puuttui iho toisesta puolesta päätä. Eläinlääkärin arvion mukaan vammat ovat syntyneet trimmeristä, tai robottiruohonleikkurista", TESY kertoo erään siilin traagisesta kohtalosta Facebook-julkaisussaan.

Kyseessä oleva siili ei lopulta selvinnyt vammoistaan, vaan se jouduttiin nukuttamaan ikiuneen. Nykyaikaiset ruohonleikkurit ja trimmerit ovat hiljaisia, jolloin siili ei huomaa konetta, eikä osaa näin ollen paeta sitä. Pelästyessäänkään siili ei välttämättä pakene, vaan kääriytyy kerälle nurmikolle odottamaan, että vaara on ohi. 

"Ruohonleikkuri ei tunnista siiliä, vaan saattaa ajaa siilin päältä, jolloin siili kokee kamalan kohtalon. Leikkurien jäljiltä siileiltä lähtee irti ihoa, piikkejä jopa raajoja. Niillä on tavattu murtumia, nenävammoja ja erilaisia viiltohaavoja".

(kuva: Shutterstock)

Näin ehkäiset siilien loukkaantumisen ruohoa leikatessa:

1. Tarkista nurmialue huolellisesti ennen leikkaamista. Muista, että siilit voivat piileksiä sekä ruohon seassa, että pensaiden alla.

2. Vältä leikkaamista hämärässä tai pimeässä. Päivänvalossa näet siilin paremmin.

3. Pidä ruohikkoa silmällä: siilit voivat liikkua nopeastikin. Jos havaitset liikkuvan hahmon ruohon seassa, hidasta vauhtia ja anna eläimelle aikaa väistää.

4. Jätä osa nurmikosta leikkaamatta, jolloin siili voi käyttää sitä piilopaikkana ja ruokailualueena. 

5. Joissain ruohonleikkureissa on toiminto, joka nostaa leikkurin teriä ylös, jos se törmää esteeseen. Käytä siis siiliystävällistä leikkuria, mikäli se on mahdollista.

Jos julkaisu ei näy, katso se tästä.

Lue myös: Kissanomistajat tekevät usein ilmojen lämmetessä kohtalokkaan virheen: "Voi loukkaantua vakavastikin"

Lue myös: Riistakeskukselta tärkeä muistutus koiranomistajille

Lue myös: Koiranomistajat tekevät kesäisin toistuvasti saman kohtalokkaan virheen: "Pitopaikkana hengenvaarallinen"

Kilpailut

Uusimmat