Kuva: Shutterstock

Ampiaisen pisto voi olla lemmikille kohtalokas - näissä tapauksissa eläinlääkäriin

13.07.2024 13:15 - Sanni Seppä

Ampiaisen pisto voi aiheuttaa eläimelle allergisen reaktion.

Ampiaisen pisto on ikävä vaiva, joka voi sattua niin ihmiselle kuin eläimellekin. Usein hyönteisen pistot ovat vaarattomia ja aiheuttavat vain pientä kipua ja lievää turvotusta, mutta ihmisten tavoin myös lemmikit voivat olla allergisia ampiaisen pistoille. Useampi pisto kasvattaa riskiä allergiselle reaktiolle.

Pisto voi aiheuttaa lemmikille esimerkiksi kutinaa, kipua, turvotusta pistokohdassa sekä punotusta. Pahimmillaan vakava allerginen reaktio voi kuitenkin aiheuttaa eläimelle hengenvaaran. Pistokohdan turvotusta kannattaa seurailla etenkin silloin, jos ampiainen on päässyt pistämään eläimen pään tai kaulan alueelle. 

Toimi näin, jos huomaat ampiaisen pistäneen lemmikkiäsi:

Tutki ja puhdista pistoskohta esimerkiksi vedellä tai kirvelemättömällä paikallisantiseptilla. Jos ihoon on jäänyt piikki, yritä poistaa se.

Koiralle voi koittaa antaa hydrokortisonia sisältävän kyytabletin. Kyypakkauksen tablettien oikea annostus koiralle tai kissalle kannattaa tarkistaa soittamalla päivystävälle eläinlääkärille. Jos et ole aivan varma, johtuuko turvotus ampiaisen pistosta vai mahdollisesta kyynpuremasta, älä anna kortisonia, vaan hakeudu eläinlääkärin vastaanotolle. Kortisoni voi kuormittaa eläimen munuaisia, mikäli kyse on kyyn puremasta. Kyyn purema on aina syy lähteä eläinlääkäriin. 

Näissä tapauksissa eläinlääkäriin:

Eläinlääkäriin on hyvä lähteä, mikäli ampiaisen pisto sijaitsee pään tai kaulan alueella, turvotus ei lähde laskemaan, pistokohta on kovin kivulias ja häiritsee lemmikkiä tai jos eläin on aiemmin reagoinut ampiaisen pistoihin voimakkaasti. 

Ampiainen voi päästä pistämään jopa lemmikin suuhun, sillä eläimet voivat innostua metsästämään lentäviä hyönteisiä suullaan. Tällaisiin tapauksiin onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota, sillä suussa olevat pistot voivat olla erityisen vaarallisia: jos pistoskohta turpoaa, se voi nopeasti tukkia eläimen hengitystiet. 

Pahimmillaan pistos voi aiheuttaa eläimelle anafylaktisen reaktion eli vakavan allergisen reaktion. Anafylaktisen reaktion oireita ovat muun maussa voimakas ja nopeasti lisääntyvä turvotus, kutina, raju oksentelu, hengitysteiden turpoaminen ja heikkous. Mikäli karvakaverille ilmaantuu siis näitä oireita, on eläinlääkärin pakeille syytä hakeutua nopeasti. 

Lue myös: Grilliruoka voi pahimmillaan koitua lemmikin kohtaloksi - varothan näiden kesäherkkujen kanssa

Lue myös: Yksi pienlemmikki joutuu hylätyksi muita useammin - HESYn mukaan noutoprosentti on pyöreä nolla

Lue myös: Miten vilvoitat lemmikin helteellä - ota tärkeä muistilista haltuun

Lähde: Omaeläinklinikka, Evidensia, Agria Eläinvakuutus

Kilpailut

Uusimmat