Kuva: Shutterstock

Näillä alueilla marjasadoista tavanomaista paremmat

12.07.2024 18:15 - Aaro Heiskanen

Kuivuus ei ole päässyt haittaamaan marjasatoa.

Luonnonvarakeskus tiedottaa mustikan pölytyksen onnistuneen eteläisessä Suomessa tavallista paremmin. Muualla maassa satoennuste on tavanomainen. Tavanomaista lämpimämpi, ja suurimmilta osin kuivuudelta välttynyt, kesäkuu mahdollisti keskimääräistä paremmat kasvuolosuhteet.

Myös puolukasta on odotettavissa hyvä sato. Tähänastiset puolukan raakilehavainnot vahvistavat niitä olevan keskivertoa enemmän. Puolukoiden pääsadon kypsymistä joudutaan kuitenkin odottamaan vielä useita viikkoja.

Suomuuraimen, eli hillan, eli lakan sadosta on tulossa keskinkertainen. Itäisessä Suomessa sen poiminta on jo täydessä vauhdissa. Myös eteläisen Lapin alueelta löytyy kypsiä marjoja.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola näkee, ettei kesän kuumuus enää uhkaa marjasatoa.

- Mustikkasatoa mahdolliset helteet eivät ehdi enää heikentää, eikä puolukka ole helteille ja kuivuudelle kovinkaan herkkä marja.

Myöskään vadelman kellertävää sukulaista eivät helteet päässeet haittaamaan.

- Sateet ovat kastelleet suomuuraimenkin elinympäristöt, joten kuivuuden aiheuttamilta laatuongelmilta vältytään. Suomuurainta vaikuttaisi tulevan enemmän kuin vähän, mutta vähemmän kuin paljon, kuten eräs innokas poimija kiteytti, Peltola kertoo.

Lue myös: Tahriko mustikka vaatteesi? Katso helpot vinkit marjatahran puhdistukseen

Lue myös: Näin pakastat mansikat ja marjat oikein - lue Marttojen vinkit

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kilpailut

Uusimmat