Kuva: Shutterstock

Puolukkasadosta loistavia uutisia

20.08.2024 20:15 - Rebekka Silvennoinen

"Ne poimijat, jotka ovat jo ehtineet täyttää pakastimensa mustikalla ja suomuuraimella ovat nyt hieman hankalassa tilanteessa, jos suunnittelevat puolukankin poimintaa", sanoo erikoistutkija Rainer Peltola.

Mustikkakausi väistyy ja puolukka punertaa jo. Etelä-Suomesta löytyy jo paikoin kypsää marjaa, tiedottaa Luonnonvarakeskus.

Poimijat saavat kuitenkin vetää henkeä vielä tovin, sillä pääsadon kypsymistä odotellaan vielä vähintään viikon verran etelässäkin. 

Erityisesti Pirkanmaalla, itäisessä Suomessa ja Kainuussa puolukan satonäkymät ovat jopa erinomaiset.

"Puolukan kukkia oli loppujen lopuksi tavanomainen määrä, vaikka alkukesästä näyttikin siltä, että niitä on runsaammin kuin yleensä. Pölytys onnistui kuitenkin erittäin hyvin, lähes 80 % satoseurannan havaintometsien puolukankukista pääsi raakileiksi saakka", sanoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta tiedotteessa.

Puolukan kypsymistä edesauttoi myös heinäkuun suotuisat säät. 

"Ne poimijat, jotka ovat jo ehtineet täyttää pakastimensa mustikalla ja suomuuraimella ovat nyt hieman hankalassa tilanteessa, jos suunnittelevat puolukankin poimintaa", Peltola naurahtaa.

Mustikkaa ja suomuurainta tuli kesän aikana tasaisen paljon lähes koko maahan. Hyvää satoa edesautooi halloilta välttyminen ja kukinnan aikaiset suotuisat säät. 

"Kun kypsymisvaiheen kuivuudeltakin vältyttiin, alkukesän ennuste tavanomaisesta sadosta oli ilahduttavasti aliarvio", summaa Peltola. 

Lue myös: Ylimääräiset omenat eivät kuulu biojäteastiaan - näin hävität syksyn puutarhajätteen oikein

Lue myös: Kannattaako sienet poimia kokonaisina ilman veistä ja saako ne pestä vedellä? Asiantuntija selventää

Lue myös: Älä haksahda kantarellimetsällä - näistä merkeistä tunnistat keltavahveroa muistuttavan valevahveron

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kilpailut

Uusimmat