Kuva: Shutterstock

Monet eivät tiedä pakollisesta varusteesta pyörään - iso osa ei ole kyselyn mukaan hankkinut

07.09.2024 14:15 - Vilma Toikka

Yli kolmannes ei ole syystä tai toisesta hoitanut asiaa kuntoon.

Syksyn tullessa ja pimeyden lisääntyessä liikenteessä korostuu ajoneuvojen valaistuksen merkitys. Liikenneturvan kyselyn mukaan 37% pyöräilijöistä ei ole käytössä pyörän etuvaloa pimeällä. Seurannan mukaan suurin syy valojen käyttämättömyydelle on niiden unohtaminen. 49% kyselyyn vastanneista pyöräilijöistä, jotka eivät aina käytä etuvaloa pimeällä, unohtavat ottaa valon mukaansa.

Liikenneturvan suunnittelija Leena Piippa muistuttaa, että olosuhteiden vaatiessa, kuten pimeällä, hämärällä sekä rankkasateen aikana polkupyörässä on oltava valot.

- Jos valot eivät ole kiinteästi pyörässä kiinni, on ne muistettava napata mukaan pyöräilemään lähtiessä. Vaalean etuvalon lisäksi pyörässä on oltava punainen takavalo, Piippa sanoo.

Liikenneturvan teettämästä seurannasta selviää, että yleisin syy valon käyttämättömyyteen unohtamisen lisäksi on pelko siitä, että se varastetaan. Puolestaan 16% vastanneista kertoo, että ei ole ostanut valoa ollenkaan.

Piippa muistuttaa, että jokaiselle löytyy varmasti omaan käyttöön sopiva valo, sillä niitä on monenlaisia ja eri hintaluokista.

- Monet valot on helppo ottaa mukaan, jos pyörän jättää sellaiseen paikkaan, josta joku pääsisi valon varastamaan. Nyt viimeistään kaikkien pyöräilijöiden on kaivettava valot esille tai lähdettävä valokaupoille, Piippa kannustaa.

Valo ei ole vain itseä varten

On hyvä muistaa, että valoja tarvitaan myös silloin kun kadut olisivat valaistut. Polkijan nähdessä itse eteensä, ei voi taata, että muut liikenteessä näkevät. 

- Valoja käyttävä pyöräilijä on helpompi havaita kauempaa, jolloin muiden tiellä liikkujien ennakointi helpottuu ja liikenne sujuvoituu. Valoja tarvitaan myös taajamissa, joissa katuvalojen ja varjon vaihtelu hankaloittaa havainnointia, Piippa summaa.

Polkupyörän etuvalo tulisi suunnata alaviistoon, ettei se häikäise vastaantulijoita. Piipan mukaan jatkuvasti palava valo on vilkkuvaa parempi.

-  Vilkkuvia valoja käytetään esimerkiksi suuntamerkkinä tai hälytysajoneuvoissa. Jos oma näkyvyys mietityttää, niin kirkas vaatetus, heijastimet ja heijastinliivit helpottavat pyöräilijän huomaamista pimeällä, Piippa täsmentää.

Lue myös: Osaatko ajaa oikein liikenneympyrässä? Monelta unohtuu tärkeä seikka, kertoo Liikenneturva

Lue myös: Metrolinja katkeaa myös ensi vuonna

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat