Kuva: Shutterstock

Poliisi teki karmean löydön Helsingissä: takavarikoivat satoja kiloja luvatonta karhunlihaa

19.09.2024 15:15 - Sanni Seppä

Tapausta tutkitaan luonnonsuojelurikoksena.

Helsingin poliisilaitos takavarikoi kesäkuussa 2024 kymmeniä laatikoita karhunlihaa kylmävarastosta, jota hallinnoi helsinkiläinen yritys. Samoista tiloista löydettiin myös karhun korvia, luita ja pakastettuja karhun tassuja. Poliisi kertoo saaneensa tiedon asiasta kansainvälisen tietojen vaihdon seurauksena. 

Luvattomia karhun osia löydettiin varastosta arvion mukaan noin 600 kiloa. Osa karhun kappaleista oli jo vuosia sitten vanhentuneita tai niiden alkuperä oli epäselvä. Terveysviranomaiset ovat sittemmin hävittäneet nämä löydökset. Loput noin 500 kiloa hävitettiin, kun oli selvinnyt, ettei niitä voida laillisesti myydä tai pitää hallussa myyntitarkoituksessa. Karhun lihan tai ruumiinosien luvaton myynti on luonnonsuojelurikos.

Poliisi on kuulustellut esitutkinnassa useita henkilöitä rikoksesta epäiltynä. Esitutkinnassa on selvinnyt, että ainakin osa karhun osista oli tuotu Suomeen toisesta EU-valtiosta. Karhun lihaa ja muitakin osia oli ilmeisesti myyty useiden vuosien ajan. 

– Karhu kuuluu lajeihin, joita EU:n luontodirektiivi suojelee. Karhu on EU:n CITES-asetuksessa yksi tiukimmin säädellyistä lajeista. Tämän vuoksi karhun osien myyminen vaatii aina poikkeusluvan, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola tiedotteessa.

CITES-lupaviranomaisena toimii Suomessa Suomen ympäristökeskus, joka myöntää EU-todistukset karhun lihan ja muiden karhun osien hyödyntämiseen myynti- tai muihin kaupallisiin tarkoituksiin.

Lue myös: Alle 15-vuotiaiden tekemät väkivaltarikokset kasvaneet rajusti Lounais-Suomessa: "Tilanne on vakava"

Lue myös: Moni aliarvioi turvavyön hyödyt pienissä nopeuksissa - todellisuus päinvastainen

Lue myös: Turisti kuoli hain hyökkäykseen suositulla lomailualueella

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat