Yksi Pohjolan uhanalaisimmista pesimälinnuista lepäilee jälleen Suomessa
Äärimmäisen uhanalaisia kiljuhanhia on havaittu Siikajoen Karinkannan pelloilla. WWF:n kiljuhanhitarkkailusta Liminganlahdella vastaava Risto Karvonen havaitsi tällä viikolla vähintään 32 kiljuhanhea.
Vuodesta 2020 alkaen kiljuhanhia on levännyt syksyisin Liminganlahden alueella, jota ennen kiljuhanhet karttoivat Suomea syyslevähdyksillään noin 50 vuoden ajan, tiedottaa WWF.
Tunturi-Lapissa pesivä kiljuhanhi on Pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja, jonka pelastamiseksi sukupuutolta on tehty yli 40 vuoden ajan kansainvälistä yhteistyötä. Pohjoismaiden kanta on noin 90–120 yksilöä.
”Pohjolan kanta oli pienimmillään alle 20 paria, mutta se on viime vuosina hieman elpynyt. Vuonna 2023 kiljuhanhet saivat ennätyksellisen paljon poikasia, sillä runsas myyrävuosi tarjosi pedoille runsaasti ravintoa, ja hanhenpoikaset saivat varttua rauhassa”, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen kertoo tiedotteessa.
Erityistä varovaisuutta vesilintujen metsästyksessä
Kiljuhanhi on rauhoitettu, ja sen tahattomastakin tappamisesta voidaan tuomita 6 391 euron korvauksiin. WWF ja Suomen riistakeskus vetoavat Liminganlahden alueella vesilintuja metsästäviin, jotta he noudattaisivat aivan erityistä varovaisuutta, kun kiljuhanhet ovat paikalla.
Erityisesti nuorien hanhien varma lajinmääritys on metsästystilanteessa vaikeaa, muistuttaa WWF.
”Vesilintujen viime vuonna voimaan tullut hämärämetsästyskielto velvoittaa metsästäjät tarkistamaan metsästysalueensa auringon nousu- ja laskuajan”, sanoo Oulun alueen riistasuunnittelija Risto Paakkonen.
Lue myös: Kannattaako sienet poimia kokonaisina ilman veistä ja saako ne pestä vedellä? Asiantuntija selventää
Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat metsiemme ruokasienet? Tee testi ja selvitä, oletko todellinen sienitietäjä
Lue myös: Turkistarhauksen lakkauttamista koskeva kansalaisaloite etenee
Lähde: WWF