Kuva: Shutterstock

Itämeren lohen emokalatilanne on äärimmäisen heikko - WWF vaatii kalastuksen keskeyttämistä

20.09.2024 15:15 - Nina Turunen

WWF luonnehtii lohen emokalatilannetta äärimmäisen heikoksi.

Luonnonsuojelujärjestö WWF vaatii lohen kalastuksen keskeyttämistä ensi vuodeksi Itämerellä ja Pohjanlahdella äärimmäisen heikon emokalatilanteen vuoksi. 

Itämereltä Pohjanlahden jokiin vaeltavien lohien määrä on kokenut romahduksen viimeisen kahden vuoden aikana. Järjestö kertoo, että Tornionjokeen nousevien lohien määrä on vähentynyt jopa 70 prosentilla. Syytä lohikannan romahdukseen ei tiedetä.

WWF Suomen johtava kalastuksen asiantuntija Matti Ovaskan mukaan luonnonlohen kalastus tulisi keskeyttää koko ensi vuodeksi epävarman tilanteen takia.

- Kaikki lohen ylimääräinen kuolevuus on nyt saatava nollaan. Kalastuksen väliaikainen lopettaminen on ainoa tapa, jolla voimme yrittää vaikuttaa kutemaan selviävien lohien määrään, sanoo Ovaska.

Järjestö ehdottaa, että Suomenlahdelle istutettujen lohien kalastamista voidaan jatkaa, jos kalastuskautta myöhäistetään. Kalastus tulee avata kesällä vasta kun Pohjanlahden jokiin matkalla olevat luonnonlohet ovat ohittaneet Suomenlahden.

WWF kertoi asiasta lausunnossaan, sillä eduskunnassa käsitellään parhaillaan Itämeren kalastuskiintiötä ensi vuodelle. Asialistalla on myös silakan kalastuskiintiö.

Kalastusrajoitukset ovat auttaneet silakkakantoja taantumaan, mutta sen pyyntiä ei kuitenkaan tule lisätä ensi vuodelle.

Maa- ja metsätalousvaliokunta käsittelee parhaillaan kalastuskiintiötä ja ympäristövaliokunta jatkaa käsittelyä ensi viikolla. EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto tekee Itämeren kalastuskiintiöstä lopullisen päätöksen lokakuun lopussa.

Lue myös: Nälkiintynyt kuutti oli Metsähallituksen hoidossa pari kuukautta - palautettiin hyvinvoivana luontoon

Lue myös: Näin suomalaiset arvioivat turvallisuuden tunteensa liikenteessä - kaksi asiaa kuitenkin huolestuttaa

Lue myös: Tunnistatko Suomen luonnon eläimet vain yhdestä kuvasta? Tee testi ja selvitä tietotaitosi

Lähde: WWF 

Kilpailut

Uusimmat