Kuva: Shutterstock

Muista nämä asiat, kun laitat mökkiä talviteloille - Pohjola Vakuutus jakaa viisi tärkeää seikkaa

10.10.2024 14:45 - Reija Saarinen

Mäkkien talviteloille laittamisen sesonki on parhaillaan käynnissä.

Moni suomalainen laittaa parhaillaan mökkiään talviteloille. Pohjola Vakuutuksen mukaan juuri syys-marraskuussa mökeillä sattuukin erityisesti kaatumisista tai liukastumisista aiheutuvia tapaturmia, joissa vahingoittuu nilkkoja, polvia, olkapäitä ja sormia.

–  Erityisesti märkyys yhdistettynä hämärään ja pimeyteen aiheuttaa syys-marraskuussa kaatumisia ja putoamisia muun muassa rappusilta, terasseilta ja laitureilta. Sateiden ja yöpakkasten jäljiltä kivet, pihakivetykset, terassit ja syksyn lehdet voivat olla hyvin liukkaita, Pohjola Vakuutuksen henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo sanoo.

Ennen talvea on kuitenkin syytä hoitaa mökillä muutama asia kuntoon, jotta talvea voi odotella levollisin mielin. Pohjola Vakuutuksen mukaan kannattaa tehdä ainakin seuraavat viisi asia, jotta talven aikana vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Tyhjennä putket

Pakkastalvina vesivahingot yleistyvät. Jos siis mökkiä ei lämmitetä talvella, tulee putket tyhjentää ja tonttivesijohdon sulkuventtiili ja vesipumppu sulkea. 

Varaudu laiterikkoihin

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on herkkä sääilmiöille. Laite saattaa siis jäätyä ja mennä rikki. Siksi ilmalämpöpumppua ei kannata jättää ainoaksi lämmönlähteeksi ja sen säännöllisestä huollosta on syytä pitää huolta.

Suojaa varkailta

Mökille ei kannata talveksi jättää mitään arvotavaraa. Verhot kannattaa jättää auki, jotta mahdolliset varkaat näkevät, ettei mökissä ole mitään varastettavaa. Myös turvakamerat ovat hyvä tapa ehkäistä murtoja. 

Vältä myrskyvahingot

Suojaan kannattaa siirtää kaikki sellainen, joka voi lähteä kovan tuulen sattuessa lentoon. Kattopellit kannattaa myös tarkastaa vähintään kerran vuodessa tai aina suurten myrskyjen jälkeen. Myös puiden kunnosta on syytä pitää huolta. 

Varmista tulisijojen kunto

Hormeihin ja tulisijoihin kertynyt palamisjäte aiheuttaa palovaaran. Jos mökki on ympärivuotisessa käytössä, tulee tulisijat tarkastaa ja huoltaa kerran vuodessa. Mikäli mökki ei ole käytössä ympäri vuoden, riittää nuohous kolmen vuoden välein. Pitkään käyttämättä olleen tulisijan lämmittäminen on aloitettava maltillisesti, koska liian kova lämmitys voi rikkoa hormin ja kylmiä rakenteita.

Lue myös: "Tiedossa lukuisia tapauksia, joissa rakennus on palanut" - ethän tee näitä virheitä lämmittäessä?

Lähde: Pohjola Vakuutus

Kilpailut

Uusimmat