Kuva: Shutterstock

Etenkin yksi syy saattaa estää nuoria hakemasta apua mielenterveysongelmiin, kertoo LähiTapiola

15.10.2024 14:15 - Reija Saarinen

Nuorille pelkoa aiheuttaa leimaantuminen sekä huoli rekisterimerkinnästä.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan joka kolmas nuori on jäänyt vaille mielenterveyspalveluita, vaikka apu olisi ollut tarpeen. 

Tiedotteen mukaan vanhemmat ikäluokat pitivät avun hakemisen esteinä palvelujen huonoa saatavuutta ja taloudellisia syitä, nuorilla, alle 25-vuotialla sen sijaan korostui huoli leimaantumisesta. Nuoret kertoivat kyselyssä olevansa huolissaan siitä, että mielenterveyspalvelujen käyttämisestä jäisi merkintä terveystietoihin. 

 – Kyselytuloksista paistaa huoli, että merkinnät mielenterveyden ongelmien hoidattamisesta voivat vaikuttaa negatiivisesti myöhemmässä elämässä. On valitettavaa ja surullista, että tällainen huoli näyttää estävän oman hyvinvoinnin kannalta tärkeän avun hakemista nuorilla, sanoo LähiTapiola Henkiyhtiön johtaja Veera Lammi.

Kyseinen huoli koskee vain nuoria. Yli 25-vuotiaista nimittäin vain yksi kymmenestä tai jopa harvempi sanoi tämän vaikuttaneen avun hakemiseen. 

– Vastaukset näyttävät heijastelevan niitä huolia, joita nuoret kokevat tänä päivänä. Nuoriin kohdistuvat odotukset ja suorituspaineet yhteiskunnassa ovat kasvaneet ja heidän kokemansa epävarmuus on lisääntynyt. Tähän voi liittyä myös epävarmuutta ja huolta siitä, miten heidän terveydentilatietojaan käsitellään eri rekistereissä. Vaikka mielenterveysasioista puhutaan yhä avoimemmin ja mielenterveyden ongelmia hävetään yhä harvemmin, nuoria näyttää silti vaivaavan leimaantumisen pelko, Lammi sanoo.

Sairaushistoriaa selvitellään esimerkiksi terveyteen liittyviä vakuutuksia haettassa. Lammi muistuttaa, ettei avun hakematta jättäminen edesauta vakuutuksen saamista. 

– Suurin osa mielenterveyden häiriöistä ei estä vakuuttamista, eikä esimerkiksi terapiassa käyminen ole meille itsessään syy jättää vakuutusta myöntämättä. Vakuutusta hakevan henkilön terveydentilaa tarkastellaan aina kokonaisuutena ja yksilöllisesti. 

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 1 092 henkilöä 12.–19. tammikuuta 2024 välisenä aikana. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Verian (ent. Kantar Public). Vastaajat edustavat maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat).

Lue myös: Mielenterveysongelmat yleistyvät erityisesti tytöillä - yhdellä ryhmällä kehitys kuitenkin posiitivista

Lue myös: Ellinoora haluaa, että mielenterveysongelmista puhutaan - "On ihan normaalia käydä terapiassa"

Lähde: LähiTapiola

Kilpailut

Uusimmat